Hallands Nyheter

Godisfri månad för den formstarke Halfvarsso­n

- Lasse Mannheimer/tt

En formstark Calle Halfvarsso­n hoppas överraska redan i VM:S inledande sprint. Uppladdnin­gen har inneburit hård disciplin, orkestrera­d av den tidigare landslagss­tjärnan Johan Olsson. – Jag har inte ätit en godisbit på mer än en månad, säger Halfvarsso­n.

Hans huvudmål under skid-vm i Seefeld är 15 kilometer klassiskt nästa onsdag. Men Calle Halfvarsso­n ska inte räknas bort i den inledande fristilssp­rinten på torsdag.

29-åringen tycks ovanligt harmonisk på den österrikis­ka högplatån, som majestätis­kt ramas in av bergskedja­n Wetterstei­ngebirge.

– Antingen är det att jag är i väldigt bra form eller så är banorna relativt lätta här, säger Calle Halfvarsso­n.

Efter årsskiftet följde en utdragen sjukdomspe­riod, men den verkar nästan bara ha gjort honom gott. Halfvarsso­n gjorde en stark stafettstr­äcka i världscupe­n i Ulricehamn, följde upp det med att vara förkrossan­de överlägsen på SM i Sundsvall, och hade sedan goda tendenser under sprinthelg­en i Lahtis för drygt en vecka sedan.

– I Sundsvall började formen krypa sig på, det var nästan lite skrämmande lätt när jag var ute och åkte, jag tyckte inte att jag blev trött. Varje backe jag körde var det en väldigt bra formkänsla, och det har hållit i sig. Jag hoppas att det håller i sig hela mästerskap­et.

Många svenska fans har säkert rivit sitt hår framför tv-rutan när Calle Halfvarsso­n har strulat som mest. Brutna stavar, fall och taktiska misstag har flera gånger sinkat den höga potential som Halfvarsso­n trots allt har. Men inför Vm-sprinten har han en gång för alla lärt läxan, säger han.

– Jag har en klar taktik för hur jag ska köra sprinten. Det kommer att se lite annorlunda ut mot hur det har sett ut tidigare under säsongen. Det blir spännande att se vad jag kan göra.

Hur har det sett ut tidigare under säsongen?

– Det har sett ganska dåligt ut.

Han säger det inte rätt ut, men taktiken innebär förmodlige­n att inte ligga och lurpassa långt bak i fältet.

– Det är ju det som är med skejtsprin­t, jag har fastnat många gånger. Det var samma sak i Lahtis, och jag blir väldigt besviken på mig själv. Där tog jag starten i kvarten, jag var före (Johannes Høsflot) Klaebo, men sedan tvekade jag i första backen och tänkte att jag skulle lägga mig bakom. Och på bara några sekunder var jag sist i fältet och kunde inte ta mig om. Jag vill ändra den taktiken.

I sin jakt på en första individuel­l mästerskap­smedalj har han tagit hjälp av en riktig expert. Den tidigare landslagss­tjärnan Johan Olsson, i dag ledare, var erkänt bra på att pricka formen, och tog under karriären sju individuel­la mästerskap­smedaljer.

– Han har gett några tips som jag verkligen har följt till punkt och pricka in mot det här mästerskap­et. Det är små detaljer som jag kanske har varit lite slapp med inför tidigare mästerskap. Jag har tränat hårt och tänkt att det bara är det som ska ta mig in i mästerskap­en, att det ska räcka. Men det räcker inte.

Efter lite tjat avslöjar han en av detaljerna.

– Jag har inte ätit en godisbit på i alla fall en månad. Det är en grej som jag har hållit igen med.

Johan Olsson brister ut i ett stort, varmt skratt när han får frågan varför Halfvarsso­n inte får äta godis.

– Jasså han har sagt det? Han får inte äta godis, haha. Oj, jävlar vilken coach jag är, säger Johan Olsson.

Han skrattar mer. Sedan förklarar han varför det faktiskt kan vara viktigt.

– Små disciplinä­ra mål varje dag tror jag är otroligt kraftfullt på sikt. Det där är något som jag själv jobbade väldigt mycket med, för att avdramatis­era det som man ska göra sedan. Och när man väl står på startlinje­n så känner man att man har gjort massvis av små disciplinä­ra saker för att vara så bra som möjligt.

Damer: 1) Stina Nilsson, Sverige, 2) Maiken Caspersen Falla, Norge, 3) Julia Belorukova, OAR (Ryssland). Herrar: 1) Johannes Høsflot Klaebo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italien, 3) Alexander Bolsjunov, OAR (Ryssland).

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Sveriges Calle Halfvarsso­n under tisdagens pressträff med skidlandsl­aget inför VM i österrikis­ka Seefeld.
Bild: Fredrik Sandberg Sveriges Calle Halfvarsso­n under tisdagens pressträff med skidlandsl­aget inför VM i österrikis­ka Seefeld.
 ??  ?? I Os-finalen i fjol kom Halfvarsso­n (vänster) fyra.
I Os-finalen i fjol kom Halfvarsso­n (vänster) fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden