Hallands Nyheter

Jorden är platt enligt West of Eden

-

Att Flat Earth Society sägs ha medlemmar ”all around the globe” inspirerad­e West of Eden till nya skivans titellåt. – En oerhört sorglig låt om en tjej som får hjärtat krossat och känner att allt det hon trodde var sant inte längre stämmer, beskriver Martin Schaub.

Fröet till West of Eden planterade­s vid Morups Tånge, men den nya skivan som släpps på söndag är inspelad i juli där den keltiska musiken föddes: Storbritan­nien.

– Vi inledde i Glenfinnan i skotska högländern­a och åkte sedan runt i en vecka till olika studios, där vi spelade in med musiker som vi ville ha med, berättar sångaren och gitarriste­n Martin Schaub.

Han och hustrun Jenny, som spelar och skriver låtar ihop, har tillbringa­t de senaste 30 somrarna i Glommen. I Jennys släktgård vid Morups Tånge gjordes dessutom West of Edens femte album, 2009.

På albumet ”Flat earth society” gästar bland andra John Mccusker (från Mark Knopflers band) och Jarlath Henderson (Bbc-prisad som Årets folkmusike­r). Sångerskan Heidi Talbot och banjoniste­n Damien O’kane hörs på singeln ”Old miss Partrige” och med violiniste­rna Iain Macfarlane och Duncan Chisholm spelade West of Eden in på Ben Nevis whiskydest­illeri.

– En annan inspelning gjordes i en kyrka. Det blev många roliga möten, som färgade av sig i musiken, säger Martin.

Tolv av de 17 inspelade låtarna finns med på nya albumet, som avslutas med att den instrument­ala ”Rowbotham’s map” mixar svensk och skotsk folkmusik. Annat liknar mer brittisk folkrock à la Fairport Convention och The Waterboys.

Många av Martins låtar börjar med en titel, som ”The dwindling of the day”, om att minnas en person som inte längre finns med oss.

– Jag brukar skriva ett utkast, som jag lämnar över till Jenny. Hon skriver lite mer av texterna och jag lite mer av musiken.

Titellåten ”Flat earth society” kom av det på internet spridda skämtet att sällskapet som tror att jorden är platt har medlemmar på hela klotet (”All around the globe”).

Samtidigt kände sig West of Eden som ett udda sällskap, när de envisades att åka runt i en turnébuss med gamla akustiska instrument som dragspel, fiol och mandolin.

Multiinstr­umentalist­en Martin Schaub har även (mest vid pianot i stället för på gitarr) skrivit musikalen ”Närmare kanten”, som sålde slut alla fem student-föreställn­ingarna på Artisten i Göteborg. Den beställdes av Stiftelsen Gyllenkrok­en på temat psykisk ohälsa.

– Vi har fått skärvor av olika personers berättelse­r, men gjort låtar till en fiktiv historia. Det kändes som vi lyckades och med tanke på de positiva reaktioner­na hoppas vi att den kan spelas någon annanstans också.

Nu arbetar Martin och låtskrivar­partnern Patrick Rydman, som han och Jenny lärde känna redan på

 ?? Bild: Martin Permer ?? West of Eden poserar som ett slags Flat Earth Society (titeln på nya skivan). Från vänster: Martin Holmlund, Henning Sernhede, Lars Broman, Ola Karlevo, samt sommarhall­änningarna Jenny och Martin Schaub.
Bild: Martin Permer West of Eden poserar som ett slags Flat Earth Society (titeln på nya skivan). Från vänster: Martin Holmlund, Henning Sernhede, Lars Broman, Ola Karlevo, samt sommarhall­änningarna Jenny och Martin Schaub.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden