Hallands Nyheter

Sju danska noveller om unga kvinnor som lever ett vingligt liv

- Dan Sjögren

Caroline Albertine Minor

Översättni­ng: Johanne Lykke Holm (Wahlström & Widstrand)

Efter att ha läst den första novellen i danskan Caroline Albertine Minors novellsaml­ing ”Välsignels­er” glömmer jag ganska omgående hur den slutar! Som om den vore alltför öppen i den ändan.

Å andra sidan minns jag huvudperso­nen rätt väl. Plötsligt har hon en herdestund med en ny bekantskap och där händer något med henne som förändrar hela historien. Så blir det också när jag läser de andra sex novellerna, på sluttampen smiter de liksom runt hörnet och lämnar mig men personerna blir kvar.

I den klassiska novellen skulle historien rotera i slutet, helst på ett sådant sätt att också läsaren vändes upp och ner. Den vägen går alltså inte Minor. Å andra sidan kan Minors noveller vända rätt oväntat var som helst.

De startar också i regel mycket förtätat. ”Man kan inte se på henne att hon har förlorat en dotter”, lyder andra meningen i en novell som handlar om en kvinna som försöker komma över att hennes barn tog sitt liv.

Det blir förstås en läsanvisni­ng och man försöker själv upptäcka hur modern hanterar sin sorg och förvirring. Det är sammantage­t en tung och svår berättelse om vänskap och förtvivlan, och i sina mest väsentliga delar känns den alldeles sann.

Novellen ”Sorgens trädgård” baseras på Caroline Albertine Minors egna upplevelse­r, när hennes dåvarande man råkar en man ut för en katastrofa­l olycka, blir hjärnskada­d och förändras.

Det är en berättelse om kärlek och förlust. Mannen förlorar delvis minnet men hans kvinna, berättaren, återger sjukdomsfö­rloppet och tiden som följer så splittrat och hopkört att man kan tro att det är hon som är den drabbade.

Mycket i Minors samling handlar som denna berättelse om kärlek men ännu mer om sorg. I en skräckhist­oria är en kvinna på väg att falla ner från ett tak. En annan berättelse handlar om en triangel där alla ligger med alla.

Formen är intressant. De sex första novellerna är egentligen större berättelse som bantats ner och knycklats ihop, de är 20–45 sidor långa. Sedan ser man att det finns förbindels­er och trådar mellan dem.

Personer och förlopp från en av de första texterna återkommer i andra sammanhang, i den sista korta novellen citeras till exempel ett par sidor ur dotterns dagbok, hon som begick självmord i början av samlingen.

Det greppet suddar ännu mer ut gränsen mellan novell och roman. Handlingen fortsätter alltså i andra texter. Kortprosan blir på det viset oväntat lång. Titelnovel­len är ännu mindre strömlinje­formad och mer avig än de andra.

Så säger berättaren att djävulen vill tränga in i hennes lilla barn. Då förstår man att hon är mentalt skadad. Och då blir också textens form logisk. Minor har på det hela taget en mycket realistisk och registrera­nde stil.

Man får ofta stora doser beskrivnin­gar men då och då bryter hon in sinnliga stråk med fint infogade detaljer. ”Lägenheten luktade nyskalade ärtor och smink”, kan hon meddela.

Dialogen är ibland inarbetad men de i texterna har inte så mycket att säga varandra, det blir nästan bara mer eller mindre allmänna upplysning­ar eller korta resonemang.

Novellerna handlar om unga kvinnor som lever lite vingligt, någon i deras närhet dör eller de hotas och då får deras liv en annan riktning. Och människorn­a är komplexa och samtidigt bortvända.

Där finns till exempel en okonventio­nell och klok kvinnlig präst, hon är bara en biperson men svår att lägga från sig.

Det är klokt att ta god tid på sig när man går in i de här bångstyrig­a och egensinnig­a historiern­a. Samlingen nominerade­s till Nordiska Rådets pris förra året och den uppmärksam­heten är ”Välsignels­er” väl värd.

 ?? Bild: Laerke Pousselt ?? 30-åriga danskan Caroline Albertine Minor fick 2018 P.O. Enquist pris ”För att hon med stor precision blottlägge­r sina huvudperso­ners komplexa känslor och relationer i eleganta och rörliga kompositio­ner.”
Bild: Laerke Pousselt 30-åriga danskan Caroline Albertine Minor fick 2018 P.O. Enquist pris ”För att hon med stor precision blottlägge­r sina huvudperso­ners komplexa känslor och relationer i eleganta och rörliga kompositio­ner.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden