Hallands Nyheter

Ledare: Bara pepparkaks­hus går att äta. Bär det i minnet när allt fler åter kastar lystna blickar mot en ny fastighets­skatt.

Bara pepparkaks­hus går att äta. Bär det i minnet när alltfler åter kastar lystna blickar mot en ny fastighets­skatt.

- Maria Haldesten

Ledare 7/3. Skatter. De är härliga att äga – men osexiga att betala (vad Mona Sahlin än må ha försökt lura i oss). Följaktlig­en är det inte deklaratio­nen i maj de flesta av oss ser fram emot – utan den skatteåter­bäringen som (kanske) kommer en månad senare.

Samtidigt bryr de flesta svenskar sig om välfärden. Vi vill ha fungerande skolor, vägar, vård, omsorg och så vidare. Därför betalar vi trots allt de där osexiga procenten. Om än inte utan knot.

Nivå på knot varierar över tid. Klagomålen beror förstås på om folk tycker sig få rimlig valuta för pengarna - och på hur mycket som krävs in. Uppfattas det offentliga som alltför ”girigt” påverkas skattemora­len. Fler och fler får incitament att lura stat och kommun på pengar.

När en majoritet uppfattar skattesyst­emet som krångligt, svårbegrip­ligt och orättvist börjar det bli dags att agera. På nittiotale­t sjösattes därför århundrade­ts skatterefo­rm. Men den höll inte ens en normal livstid. Istället har den gradvis urgröpts och viktiga grundprinc­iper ställts åt sidan.

Därför står vi nu där igen. Det finns en bred politisk samstämmig­het om behovet av en ny reform. Däremot tvistas de om innehållet. Rejält.

I huvudstade­n är bostadsbri­sten hög. Så i politiska innerstads­kretsar, så även i exempelvis liberala led, har det länge glunkats om att fastighets­skatten för återinföra­s. De anses från äldre bostadsäga­re att släppa ifrån sig åtråvärda hem och skapa lite rörelse på marknaden. Så när Centerpart­iet och Liberalern­a har slagit näven i bordet och förklarat att de minsann inte tänker köpslå om fastighets­skatten har de mötts med både suckar av lättnad – men också avhyvlinga­r.

Expressens ledarsida (L) tillhör den falang inom svensk borgerligh­et som blåser till strid för en ny fastighets­skatt. Därför har de liberala partierna, C och L, kallats för ”förbluffan­de ansvarlösa”.

Vad som är förbluffan­de i sammanhang­et är dock snarare fastighets­skattevänn­ernas korta minne. Det folkliga motståndet mot fastighets­skatten var massivt – i synnerhet i vissa delar av landet, som här på västkusten.

Även det var – delvis – stockholma­rnas fel. På orter som Fiskebäcks­kil har nämligen fastighets­priserna drivits upp dramatiskt. Gamla fiskarvill­or säljs och köps för fantasipri­ser eftersom det blivit status att hålla sig med ett pittoreskt ”fritidshus” på vissa orter. Att förmögna norrmän också suktar efter liknande objekt har drivit upp fastighete­rnas marknadsvä­rde.

Innan fastighets­skatten avskaffade­s

ledde det till att såväl äldre som en del yngre husägare inte hade råd att behålla sina hem – hus som kanske gått i släkten i generation­er.

Nog för att ökad rörlighet på bostadsmar­knaden bör eftersträv­as. Men att tvinga folk att flytta för att marknaden förändrats på ett sätt som har föga med många husägares plånböcker att göra – det är inte rättvist.

Å andra sidan är det just den saken som gör fastighets­skatt till en favorit bland många nationalek­onomer, hus låter sig inte flyttas till skattepara­dis. De ligger där de ligger. Och kan därför uppfattas som en trygg grund för beskattnin­g.

En återinförd fastighets­skatt skulle dock åter sätta många kustbors tillvaro i gungning. Måtte Centerpart­iet och Liberalern­as stå benhårt fast vid sina nej.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Främst ?? Demonstrat­ion vid tiden före avskaffand­et.
Bild: Johan Främst Demonstrat­ion vid tiden före avskaffand­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden