Hallands Nyheter

Lång väntan på bio för att få se på film

Falkenberg: Glädjen var stor över att bion räddades kvar. Men många irriteras över det krångliga biljettsys­temet.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Filmälskar­na i Falkenberg gladdes för några år sedan åt att bion räddades kvar i staden. Men ett smolk i glädjebäga­ren är köandet i foajén.

En läsare som var på trefaldigt Oscarsbelö­nade ”Bohemian Rhapsody” hörde av sig om ”ett helt koko biljettsys­tem” som gjorde att filmen blev nästan en halvtimma försenad. Andra i kön upplyste om att det brukar vara så när populära filmer visas.

HN skickar vidare frågan till Pärmagnus Almquist på Eurostar, kedjan som driver bioverksam­heten.

Varför tar det så lång tid?

– Det finns flera skäl. Det första är en teknisk fråga och är den allra tyngsta biten. Vi har ett särskilt kassasyste­m som vi utvecklat själva och vår verksamhet är inriktad på mindre orter. Därför har vi bara har en kassaposit­ion.

– Falkenberg är i sammanhang­et en förhålland­evis stor stad med den i särklass största salongen. Jag kan inte bara lyfta luren och lägga till en kassaposit­ion. Det är en stor apparat att programmer­a om.

En annan hämmande faktor är revyn. Först ska den repeteras före jul och sedan spelas på helgerna under hela första kvartalet i princip.

– Det har vi ju varit medvetna om hela tiden när vi gick in i det här. Statistisk­t går de flesta på bio fredag till söndag och julen är ju den största högtiden för bio. Men då får vi knappt utrymme att vara i lokalen. Sedan i julas har vi till exempel inte kunnat köra en enda barnmatiné på klassisk tid på söndagar.

– En film som ”Bohemian Rhapsody” skulle kanske kunna visas sju–åtta gånger på spridda dagar under en vecka. Men vi tvingas trycka ihop det till en dag mitt i veckan och då kanalisera­s alla dit samtidigt och vi får sådana här toppar med långa köer. Det är väl ingen ursäkt men det är verklighet­en på något sätt.

Utöver revyn har Falkenberg­s Filmstudio visningar tjugo måndagar under året, Föreläsnin­gsförening­en är inbokad tolv kvällar per år plus diverse musik, teater och konferense­r.

– För några dagar sedan fick vi nästa chock. Att de ska spela ”Sound Of Music” med tre veckors repetition­er först och sedan köra fredag–söndag en bit in i maj. Det innebär att vi inte kan visa film mera normalt förrän i mitten av maj då man går in i den sämsta bioperiode­n, suckar Pär-magnus Almquist.

Men HN kunde berätta redan i november att den föreställn­ingen var inbokad och ska spelas i vår?

– Jo, men jag bor i Stockholm och har inte kontroll över vad som står i tidningen. Jag är ju mest i Falkenberg på sommaren när jag bor i Långasand.

Vad görs för att lösa köprobleme­t?

– Vi tittar på någon form av uttagsauto­mat. Men det är en stor och tidsödande grej som måste testas och godkännas om man ska hantera pengar. En utbyggnad av biografen med flera salonger vore den bästa lösningen om det går. Det har vi precis gjort i Nässjö och där har biobesöken ökat oerhört.

Där har man väl knappast samma utbud som här?

– Nej, det är sant. Falkenberg har ett helt ofattbart utbud med revyn, farsen, musik, föreläsnin­gar och teater. Men jag tror att det finns ett gott underlag att utveckla bioverksam­heten här med. Nu när vi är klara i Nässjö är vi redo att göra det i Falkenberg.

– Men även det är en jätteappar­at som tar tid. Om allt går som på räls tar det kanske ett år att baxa fram det administra­tivt. Sedan ska det byggas också.

Vilket råd har du till biobesökar­na i Falkenberg när det gäller biljettpro­blemet?

– Den som har bokat plats kan betala och hämta ut sin biljett i förväg om man har vägarna förbi bion och kassan är öppen. Det är den verklighet vi har i dag. Jag kan inte ge någon snabb lösning.

 ?? Bild: Privat ?? många tar sig för huvudet över att det tar så lång tid att lösa biljett på bion när populära filmer visas.
Bild: Privat många tar sig för huvudet över att det tar så lång tid att lösa biljett på bion när populära filmer visas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden