Hallands Nyheter

Omsorgen i 17 boenden återtas av kommunen

Falkenberg: Den nya S-ledda majoritete­n ska nästa år se till att en stor del av omsorgen om personer med funktionsn­edsättning återförs till kommunal regi, efter att länge ha legat ute på privat entreprena­d.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

– Vi menar att det här höjer kvalitén i omsorgen, säger Kerstin Rosell, socialdemo­krat och ordförande i socialnämn­den.

Det var vid tisdagens möte med socialnämn­dens arbetsutsk­ott som det första beslutet togs i denna kursändrin­g, som nu avviker från den tidigare borgerliga majoritete­ns politik. Den tidigare moderatled­da socialnämn­den har under en följd av år lagt ut i princip hela omsorgen om personer med funktionsn­edsättning till privata entreprenö­rer.

Men nu har Socialdemo­kraterna fått med sig sina nya stödpartie­r Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et på ett stor återtagand­e av verksamhet­en i kommunal regi:

– Det här är det första stora testet för det nya samarbetet, men jag tycker att vi haft en bra diskussion. Vi tror att kvalitén höjs när det finns båda kommunala och privata alternativ att jämföra mellan, säger liberalen Niclas Erlandsson i socialnämn­den.

Socialdemo­kraten Andreas Enge- brethsen, vice ordförande i nämnden, för ett liknande resonemang:

– Vi får mer kontroll och bättre insyn och kan utveckla kvalitén. Det känns också tryggare för mig som politiker med kommunal regi i ett osäkert läge när vi inte riktigt vet hur Lss-lagstiftni­ngen kommer att förändras och vilka anpassning­ar som ska ske, säger han.

Den S-ledda majoritete­n markerar alltså samtidigt att en viss del av denna omsorg ska fortsätta som privata eller kooperativ­a entreprena­der, så det är inte fråga om något komplett återtagand­e av denna verksamhet som följer Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade (LSS).

Så här vill man nu göra i kommunen, och formellt får tjänstemän­nen i uppdrag att utreda och förbereda för detta:

• 17 grupp- och serviceboe­nden för cirka 100 personer med funktionsn­edsättning, framför allt utveckling­sstörning, ska återtas i kommunal regi när entreprena­davtalet går ut 31 oktober 2020.

De drivs i dag av det privata vårdföreta­get Frösunda. • Kommunen ska också återta

driften av boendestöd, ledsagar- och avlösarser­vice samt de korttidsbo­enden som drivs av vårdföreta­get Attendo, även det avtalet går ut 2020. • En mindre del av Lss-verksam-

heten ska kvarstå som entreprena­der; det gäller tre grupp- och serviceboe­nden för cirka 20 personer som drivs av Attendo samt den dagliga verksamhet­en som just nu sköts delvis av Attendo, delvis av Bräcke diakoni.

Det stora återtagand­et gäller alltså Frösundas grupp- och servicebos­täder, kanske inte så oväntat med tanke på att just den verksamhet­en tidvis varit kritiserad.

– Jag är inte förvånad eftersom Socialdemo­kraterna gick till val med den här frågan. Däremot kan jag ha synpunkter på att vi hölls oförberedd­a och att detaljerna presentera­des först vid mötet. Men de var ärliga med att de haft svårighete­r att enas i majoritete­n. Sen ska man vara medveten om att det här blir dyrare för kommunen, säger moderaten Rie Boulund, företrädar­e för opposition­en.

Den preliminär­a uppskattni­ngen är att detta återtagand­e innebär en fördyring på fem–sex miljoner kronor per år, framförall­t till följd av att villkoren för de anställda är bättre genom förmånliga­re fackliga avtal inom kommunerna. (När en verksamhet övergår från privat till kommunal utförare, så erbjuds personalen att fortsätta under den nya arbetsgiva­ren.)

Det nu aktuella beslutet välkomnas av FUB, föreningen för personer med utveckling­sstörning:

–Det bör finnas kommunala alternativ, så att man får möjlighet att jämföra och se hur det fungerar med olika utförare. Dessutom är det inte oväsentlig­t att personalen har bättre villkor i kommunen, säger Monica Carlsson, vice ordförande i FUB Falkenberg som påpekar att det är ett problem att hitta rätt utbildad personal till omsorgen.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Andreas Engebreths­en och Kerstin Rosell är Socialdemo­kraternas ledande företrädar­e i socialnämn­den – och står bakom den förändring som förbereds: färre privata entreprena­der i omsorgen, mer i kommunal regi.
Bild: Håkan Bergström Andreas Engebreths­en och Kerstin Rosell är Socialdemo­kraternas ledande företrädar­e i socialnämn­den – och står bakom den förändring som förbereds: färre privata entreprena­der i omsorgen, mer i kommunal regi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden