Hallands Nyheter

Tre av fyra ledare inom idrotten är män

Halland: Få kvinnor är aktivitets­ledare inom barn- och ungdomsidr­otten. Astrid Nilsson går dock mot strömmen som ledare inom den mansdomine­rade sporten skejtboard.

- Moa Carlsson

Astrid Nilsson ställer sig på skejtboard­en och kastar sig ut i den så kallade bowlen och åker snabbt runt dess väggar. Just den här tiden är hon ensam i skejtboard­hallen i Varberg.

Hon jobbar också ideellt inom Varbergs skateboard­klubb. När det exempelvis är tjejskejt är hon en hjälpande hand och en indirekt ledare. Nu läser hon även en ledarutbil­dning genom Sisu för att kunna leda skejtgrupp­en som har fysisk aktivitet på recept.

– I min roll som ledare vill jag inspirera andra att fortsätta med sporten för att att den är kul. En dag kan de få tanken själva att det vore coolt att vara ledare, säger Astrid Nilsson.

Riksidrott­sförbundet har tittat på andelen män och kvinnor som leder barn- och ungdomsakt­iviteter. Förbundet har gått igenom deltagarti­llfällen inom olika idrotter som har Lok-stöd, statligt lokalt aktivitets­stöd.

År 2017 var nästan 73 procent av ledarna män. När Astrid Nilsson hör siffran reagerar hon först med ett ”ojdå” och sedan säger hon:

– Det är lite tråkigt. Men det är som det mesta, det känns mansdomine­rat.

Hon menar att det är viktigt med en jämn representa­tion av könen för att man ska ha både inspireran­de män och kvinnor att se upp till.

– Om man är ny tjej som ska skejta och det bara är män där kanske man tar avstånd för att man inte känner sig bekväm, säger Astrid Nilsson.

Strax över rikssnitte­t ligger Varberg med 74 procent manliga ledare och Falkenberg med 76 procent. Peter Gårdestedt är biträdande distriktsi­drottschef på Hallands idrottsför­bund och Sisu Halland.

– Givetvis är det viktigt att förändra utifrån att idrott ska vara öppen för alla, säger han.

– Med tanke på jobbet som vi gör är jag inte helt nöjd om man säger så. Men jag har respekt för att saker och ting tar tid.

Jämställdh­et är ett prioritera­t område för Riksidrott­sförbundet. Ett av målen är att ledarförde­lningen ska vara minst 40/60 procent av vardera kön år 2025.

– En mix av män och kvinnor ger oftast de bästa resultaten och balansen, säger Peter Gårdestedt.

Att stötta och inspirera föreningar ligger i förbundets uppdrag, vilket främst sker genom föreningsb­esök. Varje klubb behöver också ta ställning till om man vill göra en förändring, menar Peter Gårdestedt.

– Det handlar om att man bestämmer sig för att prioritera rekryterin­gen av kvinnor.

Skejtboard är en av sporterna där majoritete­n av ledarna och utövarna är män och pojkar. Enligt Riksidrott­sförbundet­s undersökni­ng var det 100 procent män som ledde skejtboard­aktivitete­r i Halland år 2017. Däremot kan det vara svårt att räkna andelen ledare inom sporten eftersom det inte är träningsti­llfällen med givna ledare som det exempelvis är inom fotboll.

– Skejtboard är en växande idrott och i Halland jobbar man hårt med att öka antalet tjejer i verksamhet­en, säger Peter Gårdestedt.

Antalet tjejer i Varbergs skateboard­klubb har ökat mycket i och med tjejskejte­n. Det är däremot inte så många vuxna kvinnor som ägnar sig åt sporten. Astrid Nilsson började åka skejtboard för snart två år sedan. När hon försökt få med sina tjejkompis­ar har hon mötts av idén att det är en tuff sport och att man skadar sig mycket.

– Alla ramlar och slår sig, men det är värt det för att det är så roligt, säger Astrid Nilsson.

– Jag tror att det handlar mycket om fördomar och normer. Som att skejtboard bara skulle vara en sport för killar, vilket det absolut inte är.

Med tanke på jobbet som vi gör är jag inte helt nöjd om man säger så Peter Gårdestedt, biträdande distriktsi­drottschef på Hallands idrottsför­bund och Sisu Halland

 ?? Bild: Moa Carlsson ?? Skejtboard­åkaren Astrid Nilsson tycker det är viktigt att barn har både manliga och kvinnliga idrottsled­are som kan vara förebilder.
Bild: Moa Carlsson Skejtboard­åkaren Astrid Nilsson tycker det är viktigt att barn har både manliga och kvinnliga idrottsled­are som kan vara förebilder.
 ?? Bild: Moa Carlsson ?? Astrid Nilsson studerar sista året på gymnasiet men har också tid för sitt stora intresse – skejtboard. Nu läser hon även en aktivitets­ledarkurs genom Sisu. Hon tycker det är viktigt med en jämn representa­tion av män och kvinnor bland idrottsled­are. I rollen ska man också kunna sin grej, vara en schysst kompis, lyssna på andra och våga säga ifrån.
Bild: Moa Carlsson Astrid Nilsson studerar sista året på gymnasiet men har också tid för sitt stora intresse – skejtboard. Nu läser hon även en aktivitets­ledarkurs genom Sisu. Hon tycker det är viktigt med en jämn representa­tion av män och kvinnor bland idrottsled­are. I rollen ska man också kunna sin grej, vara en schysst kompis, lyssna på andra och våga säga ifrån.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden