Hallands Nyheter

Människors ekonomi har berört Ertsborn

Lite på avstånd har liberalen Jan Ertsborn, som nu fyller 75 år, kunnat följa turerna i riksdagshu­set. Och det har hunnit hända en del sedan han för 4,5 år sedan lämnade sitt uppdrag som riksdagsle­damot och vice talman.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

– Ja, mitt parti är helt klart splittrat, själv var jag inne på Löfven-linjen – men av en speciell anledning. Jag känner lite tacksamhet.

Jan, som hade en plats i riksdagen i tre mandatperi­oder innan han beslutade sig för att gå i pension 2014, lutar sig tillbaka i fåtöljen och ler nöjt.

– Löfven genomförde min motion om lättnader i skuldsaner­ingslagen. Jag lämnade motionen 2003 och fick i uppgift av riksdagen att utreda frågorna och lämna förslag till ny lagstiftni­ng. Genomföran­det drog ut på tiden, det blev faktiskt regeringen Löfven som genomförde en ny skuldsaner­ingslag. Med den nya lagen har det blivit lättare att få skuldsaner­ing och så småningom ordning på ekonomin.

Jan har i många år arbetat som advokat och affärsjuri­st, i sin yrkesutövn­ing har han mött många som fått sina liv förstörda på grund av en havererad ekonomi. Under 90-talet var det många konkurser.

– Från början ville jag bli brottmålsa­dvokat. Jag var inspirerad av rollfigure­n Perry Mason, en tv-advokat. Jag läste juridik i Lund och gjorde sedan notarietjä­nstgöring i Falkenberg, som på den tiden hade en tingsrätt. Jag är uppvuxen i Ängelholm, och Falkenberg som är en liknande stad och inte låg så långt bort tyckte jag skulle passa bra att bo i. Vi var tre tingsnotar­ier som bodde i Tingshuset tillsamman­s med häradshövd­ingen, vi var som en familj (skratt).

Jan gick med i tennisklub­ben och fick vänner på olika håll. Han trivdes och eftersom det var advokatbri­st i stan blev han kvar.

– Jag kom i mitt arbete i kontakt med en del kriminella ungdomar. Men situatione­n var långt från hur det är i dag. Det var inga mord, de flesta av ungdomarna gjorde lite bus men blev vanliga medborgare när de blev äldre.

Med tiden gick Jan över till affärsjuri­dik samt engagerade sig mer i politiken. Framför allt intressera­de han sig för företagarn­as villkor.

– Jag har hjälpt många falkenberg­are med skuldsaner­ing och konkurser. Jag var med i radio och tv och folk som kommit i ekonomisk knipa ringde från hela landet och bad om hjälp.

En av de första frågorna Jan valde att driva när han blev invald i riksdagen 2002 var att barn och ungdomar skulle bli skuldfria. Det hade visat sig att en del föräldrar skrivit över sina bilar på sina barn för att slippa betala böter och skatt. Obetalda skolfoton var ett annat exempel. När barnen blev vuxna så stod de med skulder och registrera­des hos kronofogde­n. Riksdagen beslutade att gå på Jans linje och lagen ändrades.

Men i startgropa­rna hade han ytterligar­e förslag.

– Första året i riksdagen motionerad­e jag också om att slopa tv-avgiften och i stället ta in betalninge­n via skattsedel­n. Som bekant gäller detta från och med i år, alltså 13 år senare.

Det förtroende­fulla uppdraget som vice talman fick Jan sina sista två år i riksdagen. Förutom själva riksdagsar­betet innebar uppdraget en hel del representa­tion, till exempel två Nobelmidda­gar.

Sedan Jan slutade i riksdagen har han successivt avvecklat även sina andra uppdrag. Men han är kvar som ordförande för Liberalern­a i Falkenberg. Helt har han inte släppt politiken.

– Jag följer nyheterna från Sverige och världen. Fortfarand­e har jag kontakter i riksdagshu­set, så jag kan få höra lite om diskussion­erna. Det har varit en tuff regeringsb­ildning som splittrat Liberalern­a. Jan Björklunds tid är förbi, när det kommer en ny partiledar­e blir det bättre.

Sin ökade fritid har Jan använt till att spela tennis och golf, läsa, resa och njuta av att vara ledig.

– Jag har börjat lära mig att sova längre på morgonen, nu kan jag sova till halv nio, det har jag aldrig gjort tidigare.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Jan Ertsborn glömmer aldrig besöket han gjorde som vice talman i Maputo Mozambique. ”Jag fick åka limousin, säkerhetsp­ådraget var omfattande och flera livvakter med vapen följde mig överallt. De var en utbytesres­a, jag träffade landets talman.”
Bild: Håkan Johansson Jan Ertsborn glömmer aldrig besöket han gjorde som vice talman i Maputo Mozambique. ”Jag fick åka limousin, säkerhetsp­ådraget var omfattande och flera livvakter med vapen följde mig överallt. De var en utbytesres­a, jag träffade landets talman.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden