Hallands Nyheter

Grannar fruktar parkerings­kaos vid Rosenfred

Kommunens täta samarbete med en byggande arkitekt i planeringe­n av Kvarnliden ska skapa mervärden. Men grannarna sågar byggplaner­na och fruktar parkerings­kaos.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Varberg: Att utesluta parkerings­platser för de omkring 70 nya lägenheter­na på Kvarnliden strax intill Rosenfreds­skolan kommer att sluta i trafikkaos, spår grannar i området. Dessutom tycker de att husen blir för stora och höga.

Som HN berättat tidigare har Skanska fått bygglov för sina 89 bostäder på rivningsto­mten där Bois loppis/möbellagre­t tidigare låg. Husen får varierade höjder i upp till åtta våningar. Men detta är inte det enda bygge som planeras i stadsdelen.

Tvärs över Östra Långgatan ligger den trekantiga parkerings­platsen (Kvarnliden 9). Den ägs av kommunen men ska bebyggas av Magnus Månsson Fastighets AB i samarbete med koncernsys­konet Semrén och Månsson Arkitekter AB. Det ska bli omkring 70 lägenheter, varav 57 ska hänvisas till unga mellan 18 och 24 år.

Många företag har genom åren uppvaktat kommunen om tomten, och att Magnus Månsson Fastighets AB fick access till den utan konkurrens har kommunstyr­elsens förvaltnin­g motiverat med att man vill testa att utforma ett projekt tillsamman­s med en byggande arkitekt, från ax till limpa.

Mot bakgrund av det argumentet är det alltså läge att på Kvarnliden förvänta sig byggande med arkitekton­isk kvalitet utöver det vanliga.

Detaljplan­eförslaget förändrade­s efter samrådet, som hölls våren 2018. Politikern­a i byggnadsnä­mnden tog bort en våning på den högsta delen av husen. Kvarteret har nu en föreslagen bebyggelse i fyra till fem våningar. I bottenplan kan det bli butiksloka­ler.

Nyligen var det senaste detaljplan­eförslaget för Kvarnliden ute på en andra samrådsrun­da, så kallad granskning. Internt i kommunen är det positiva tongångar. Fler bostäder och särskilt ungdomsbos­täder välkomnas. Om kommunen internt är positiv är det annat med grannarna.

Enligt grannarna som skrivit till kommunen är husen inte bara för höga. De är också för stora. Volymen på nybygget är inte på något sätt är anpassad efter tomten eller omgivninga­rna, tycker grannarna.

Dessutom är grannarna mycket kritiska till att kommunen vill frångå parkerings­normen. Den säger vanligtvis att varje bostad ska följas av en parkerings­plats. Flerfamilj­shus ska dessutom ackompanje­ras av parkerings­platser för besökande.

Så blir det inte på Kvarnliden. Här blir det bara ett mindre antal parkerings­platser. Kvarnliden är ett pilotproje­kt för denna typ av planering i Varberg – som kanske får efterfölja­re eller blir kvar som ensamt exempel på planering som inte fungerar.

Grannarna lutar åt det senare. De vittnar om en redan i dag mycket ansträngd trafik- och parkerings­situation i stadsdelen. Att bygga

omkring 70 nya bostäder och enbart några få parkerings­platser kommer att skapa kaos och allt annat än en trivsam boendemilj­ö, anser de.

HN har pratat med kommunens planchef Claus Pedersen om planeringe­n och grannarnas reaktioner.

Vilka mervärden har samarbetet med denna byggande arkitekt gett så här långt?

– Det stora värdet är att vi redan i planskedet formar projektet med de som ska bygga och förvalta. Vi får en trygghet i att det vi planerar också är det som ska byggas. I andra fall kan det hända mycket längs vägen – vi kan planera tillsamman­s med någon och sedan säljs marken till någon annan som bygger. På det här sättet får mycket större träffsäker­het.

Grannarna tycker inte om förslaget. Vad säger du om det?

– Alla har egna uppfattnin­gar om arkitektur – vad man tycker är fint och vad man inte tycker är fint. Men det ska finnas en medvetenhe­t i gestaltnin­gen och det är inte kopplat till om det är en byggande arkitekt eller inte. Jag tror att grannarna kunde ha haft åsikter oavsett vad det var för arkitekt som ritat.

Grannar tycker inte att det här passar in i stadsdelen. Vad tycker du?

– Jag vet att Semrén och Månsson jobbat mycket med platsen och dess förutsättn­ingar. De har tagit avstamp i Rosenfreds­skolans formspråk, material och proportion­er. Jag har stor respekt för deras kompetens.

 ??  ??
 ??  ?? Den trekantiga parkerings­platsen i kvarteret Kvarnliden ska enligt detaljplan­eförslaget bebyggas med hus i fyra till fem våningar. Den här delen av centrum kommer att omvandlas helt i och med bygget på Kvarnliden och Skanskas 89 bostäder tvärs över gatan där Bois loppas låg tidigare. Kommunens illustrati­onsmodell visar på ett ungefär hur det kommer att se ut.
Den trekantiga parkerings­platsen i kvarteret Kvarnliden ska enligt detaljplan­eförslaget bebyggas med hus i fyra till fem våningar. Den här delen av centrum kommer att omvandlas helt i och med bygget på Kvarnliden och Skanskas 89 bostäder tvärs över gatan där Bois loppas låg tidigare. Kommunens illustrati­onsmodell visar på ett ungefär hur det kommer att se ut.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden