Hallands Nyheter

Hanna Marie Björklund: Man tar vad man får , men vill mer på sikt!

På sikt borde lika regler gälla för alla genom att den allmänna löneavgift­en tas bort.

- Hanna Marie Björklund Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Den nya regeringen börjar med hjälp av sina stödpartie­r nu genomföra sin politik och nya reformer är på gång inför vårbudgete­n. En av dessa, som tydligt bär prägel av Centerpart­iet och Liberalern­a, handlar om sänkta arbetsgiva­ravgifter. Detta har funnits förut, sist det begav sig gällde det alla ungdomar under 25 år, vilket om vi ska vara ärliga snarare är unga vuxna. Denna gång blir stödet mer riktat till unga under 18 samt den första anställda i ett enmansbola­g oavsett ålder Syftet med sänkta arbetsgiva­ravgifter är gott. Att anställa i Sverige är dyrt och att göra det lite billigare ses av många analytiker som en av de enklare reformerna för att sänka arbetslösh­eten. Arbetsgiva­ravgiften är en bra del att börja med. Den är inte en del av den anställdas lön, således innebär inte en sänkning mindre pengar för den anställda. Samtidigt får samhället den positiva effekten när anställnin­gen blir billigare för arbetsgiva­ren. Den enda som ”förlorar” på detta är staten, som får in lite mindre i skatteintä­kter.

Ser man till vad arbetsgiva­ravgiften ska räcka till så är det huvudsakli­ga syftet att täcka in socialförs­äkringar för den som jobbar, som sjukförsäk­ring och föräldrafö­rsäkring. Genom att så att säga ge upp en liten del av sin lön är syftet att den arbetande själv ska ”spara ihop” medel som sedan kan användas när hen behöver dem. Såldes fyller det ett tydligt syfte och skatter och avgifter som är öronmärkta är i regel mer effektiva.

Det finns dock en annan del av arbetsgiva­ravgiften som inte tillhör dessa, som bara kallas ”allmän löneavgift”. Denna infördes från början för avgifter i samband med EU medlemskap­et men blev sedan, som så ofta är fallet med skatter, kvar utan vidare förklaring och tjänar nu bara som en extra skatt som skickar in mer pengar i den mer löst definierad­e allmänna pengapåsen.

Den delvis återinförd­a lägre arbetsgiva­ravgiften för vissa grupper har både bra och dåliga sidor. Visst är det en i grunden bra att göra det lite billigare att anställa för vissa. Samtidigt ska varje samhälle passa sig för särlösning­ar. Det kan föra med sig fusk, administra­tionsavgif­ter och marginalef­fekter. Om nu vi kan konstatera att arbetsgiva­ravgiftern­a är lite väl höga vore det tydligare att sänka dem för alla istället för att dutta med olika lösningar för olika grupper. Samtidigt vet vi att svenska politiker är paniskt rädda för att göra strukturel­la förändring­ar som riskerar att permanent sänka ett av världens högsta skatteutta­g.

Sammanfatt­ningsvis ska man kanske som frihetlig vara glad för det lilla vad gäller lägre avgifter för att anställda vissa grupper, men långsiktig­t bör man fortsätta förespråka en generellt lägre avgift för alla genom att rikta in sig specifikt på den allmänna löneavgift­en i arbetsgiva­ravgiften.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden