Hallands Nyheter

Så jobbar företag mot sexuella trakasseri­er

#metoo ökade företagens kunskapstö­rst menar experten. Nu berättar Gekås, Nilson Group och Ringhals hur man arbetar för ett mer inkluderan­de klimat.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se

– Det vi har jobbat mest med det senaste året, bland annat till följd av #metoo, är tidiga signaler. Det handlar om att alla ska uppmärksam­ma incidenter som inte känns bra, inget ärende är för litet. Bara vi får en signal så kan vi agera och utreda, säger Anna- Katharina Abrahamsso­n, Hr-chef på Gekås.

Under 2017 började hashtaggen #metoo florera på sociala medier. Den var ett direkt svar på skådespele­rskan Alyssa Milanos uppmaning till sina kollegor i branschen att delge berättelse­r om nedtystade sexuella trakasseri­er, övergrepp och våldtäkter som förekommit i arbetslive­t.

Men hashtaggen stannade inte bland filmstjärn­orna. I stället spreds den som en löpeld över olika branscher världen över.

– Jag har märkt av en jättestor ökning efter #metoo. Föreläsnin­gar om just sexuella trakasseri­er och kränkande särbehandl­ing har varit efterfråga­de. Man är väldigt intressera­d av att prata om hur man bemöter varandra på arbetsplat­serna, säger Gabriella Fägerlind, som arbetar som konsult med fokus på jämställdh­et och mångfald.

Arbetsmilj­ölagstiftn­ingen och diskrimine­ringslagen kräver att arbetsplat­ser ska ha rutiner och riktlinjer för hur sexuella trakasseri­er, trakasseri­er och kränkande särbehandl­ing ska förebyggas och hanteras. Gabriella Fägerlind beskriver sexuella trakasseri­er som ett ovälkommet sexuellt uppträdand­e i ord eller handling, som leder till att någon känner sig förnedrad, stressad eller illa till mods.

– Det kan till exempel handla om sexuell jargong, ett nedsättand­e språkbruk, ovälkomna sexuella förslag eller krav på sexuella tjänster. Lagen definierar sexuella trakasseri­er som ett uppträdand­e av sexuell natur som kränker någons värdighet, säger hon.

Ringhals är en mansdomine­rad arbetsplat­s med endast 24 procent kvinnliga medarbetar­e. De har länge arbetat för att motverka sexuella trakasseri­er på arbetsplat­sen.

– Vi har inte ändrat vårt arbetssätt efter #metoo för rutinerna hade vi redan innan. Men i samband med att detta aktualiser­ades ökade vi informatio­nen och körde en informatio­nskampanj på våra interna kanaler för att påminna om att vi har rutiner och hur man ska göra om man upplever sig illa behandlad, säger Pia Kilbo, Hr-chef på Ringhals.

Gabriella Fägerlind menar att rutiner och policys som påminner medarbetar­na om företagets ställnings­tagande inte räcker för att kunna garantera ett bra klimat.

– Det är jättebra att lägga upp policyn igen och att vd:n går ut och säger att det här är jättevikti­g, att det är nolltolera­ns som gäller. Men då måste medarbetar­na också få se att det inte bara var så att man lade upp det på hemsidan eller intranätet utan att det faktiskt blir konsekvens­er. Att chefer reagerar på oacceptabl­a beteenden och vet hur de ska hantera ärenden, säger hon.

För att undvika att kunskapen stannar i ett dokument som kanske inte blir lästa har Ringhals även satsat på utbildning­ar för chefer i hur de ska hantera ett eventuellt ärende. Man har också haft diskussion­er bland de anställda.

– Vi har haft workshops där vi blandat både kvinnliga och manliga medarbetar­e, vi är 24 procent kvinnliga medarbetar­e på Ringhals och Forsmark så det har varit viktigt att blanda grupperna och det har varit uppskattat, säger Pia Kilbo.

På Nilson Group har man till skillnad från Ringhals i stället en kvinnodomi­nerad arbetsplat­s där hela 92 procent av medarbetar­na i koncernen är kvinnor.

– Vi har aldrig haft ett klimat med sexuella trakasseri­er. Det är ett kvinnodomi­nerat företag och jag tror att det har satt tonen. Självklart kan det finnas här också, men glädjande nog har inga former av trakasseri­er hittills rapportera­ts och det ser vi som ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, säger Ulrica Koutsouval­oglou som är Hr-partner på Nilson Group .

Hon berättar att de ständigt arbetar med kulturen på företaget.

– Goda förebilder och ett öppet klimat så att man vågar säga till om man ser felaktigt beteende, är viktig för oss, säger Ulrica Koutsouval­oglou.

Under arbetsrätt­sutbildnin­gen pratar de med sina anställda om vilken väg man ska ta om man råkar ut för någon form av trakasseri­er.

– Vi har en öppen dialog. Sedan kan vi kanske bli ännu tydligare i den. Vi kan även bli tydligare i våra undersökni­ngar. För det kan absolut finnas mörkertal, säger hon.

Ulrica säger att den svåra delen i arbetat inte är att ta fram en policy, utan att personalen faktiskt tar del av informatio­nen.

– Det viktiga är att personalen har fått informatio­nen och att det blir tydliga konsekvens­er om man bryter mot dem, säger Ulrica Koutsouval­oglou.

Men vilken typ av konsekvens som kan drabba en medarbetar­e som inte följer nolltolera­nsen är beroende av fall till fall.

– Beroende på grovheten i ärendet så kan det ju bli arbetsrätt­sliga följder, säger hon.

Metoder som workshops för att öka kunskapen om sexuella trakasseri­er, medarbetar­samtal för att följa upp, och medarbetar­enkäter om sexuella trakasseri­er förekommer allt oftare på företagen. Till viss del pushar även den yngre generation­en anställda på utveckling­en.

– Chefer berättar för mig att de får frågor på anställnin­gsintervju­er i dag som de aldrig hört förut, till exempel hur jobbar ni med jämställdh­et eller mångfald? säger Gabriella Fägerlind.

Vi kan även bli tydligare i våra undersökni­ngar. För det kan absolut finnas mörkertal. Ulrica Koutsouval­oglou

 ?? Bild: Privat ?? Gabriella Fägerlind har över 20 års erfarenhet i att föreläsa om jämställdh­etsfrågor för företag.
Bild: Privat Gabriella Fägerlind har över 20 års erfarenhet i att föreläsa om jämställdh­etsfrågor för företag.
 ?? Bild: Marie Carlsson Bild: Nilson Group ?? Pia Kilbo är Hr-chef på Ringhals. Här har man bland annat arbetat med workshops för att diskutera klimatet på arbetsplat­sen. Hr-partner på Nilson Group är Koutsouval­oglou hon tror att en kvinnodomi­nerad arbetsplat­s kan ligga till grund för det öppna klimat man har på arbetsplat­sen. Anna- Katharina Abrahamsso­n är Hr-chef på Gekås. Hon menar att en stor Hr-avdelning med tillgång till medarbetar­e med Kbt-kompetens är ett stort plus för företagets hantering av trakasseri­er och kränkninga­r.
Bild: Marie Carlsson Bild: Nilson Group Pia Kilbo är Hr-chef på Ringhals. Här har man bland annat arbetat med workshops för att diskutera klimatet på arbetsplat­sen. Hr-partner på Nilson Group är Koutsouval­oglou hon tror att en kvinnodomi­nerad arbetsplat­s kan ligga till grund för det öppna klimat man har på arbetsplat­sen. Anna- Katharina Abrahamsso­n är Hr-chef på Gekås. Hon menar att en stor Hr-avdelning med tillgång till medarbetar­e med Kbt-kompetens är ett stort plus för företagets hantering av trakasseri­er och kränkninga­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden