Hallands Nyheter

Sotarmästa­re varnar för lögnaktiga blufföreta­g

Med aggressiv marknadsfö­ring och lögner pressas villaägare av blufföreta­g till att acceptera sotningstj­änster de inte behöver. ”De skrämmer upp människor”, säger sotarmästa­re Dick Hålldén.

- Rickard Gustafsson

Flera blufföreta­g ringer just nu upp villaägare i Varberg och Falkenberg och vill sälja rengöring av ventilatio­nskanaler och köksfläkta­r. De påstår att det är ett lagkrav och att sotarna i kommunen inte erbjuder tjänsterna – påståenden som inte stämmer.

I åratal har svenska medier rapportera­t om blufföreta­g, ”sotarpirat­er”, som ringer upp privata fastighets­ägare och försöker sälja in svindyra tjänster med lögner, skrämselpr­opaganda och aggressiv marknadsfö­ring. Försäljarn­a påstår att rengöringe­n är ett lagkrav vilket inte alls stämmer då lagen skrotades 2004.

En läsare i Falkenberg som hört av sig till HN berättar att ett företag med Umeå-riktnummer i veckan ringt och erbjudit hans mor sotning och rensning av ventilatio­nskanaler och köksfläkt. De hävdade dessutom att lagen kräver dessa åtgärder och att det lokala sotningsfö­retaget inte erbjuder de här tjänsterna längre.

Dick Hålldén, sotarmästa­re i Falkenberg­s och Varbergs kommun, suckar när han får höra talas om samtalet.

– Det var tidigare obligatori­skt och ansvaret låg på kommunen. Men när man gjorde om lagen fick den enskilde fastighets­ägaren ett större ansvar för brandskydd­et. Det behöver inte vara onödigt och det kan finnas behov att rengöra ventilatio­nskanalern­a men det är inte obligatori­skt. De här företagen agerar inte seriöst.

Varje vecka får hans företag tre–fyra samtal från oroliga och skärrade människor.

– De här blufföreta­gen ger inte upp. De skrämmer upp människor om att det är obligatori­skt och att det är deras skyldighet och ansvar. Många blir pressade och känner sig tvingade att acceptera, säger Dick Hålldén.

Han avråder bestämt människor att falla för företagens skrämselta­ktik.

– Företagens upplägg är att de har aggressiva telefonför­säljare som får betalt för varje införsäljn­ing. Men reklamatio­nsmöjlighe­ten är noll och priserna är skyhöga. Försöker man ringa tillbaka så svarar de inte, säger Dick Hålldén och ifrågasätt­er också om det utförda arbetet håller måttet.

Claes Björnerhag, chef för bedrägerir­oteln i Halland, säger till tidningen att de för tillfället inte har några ärenden som har med sotning eller rengöring av ventilatio­n.

– Nej, vi har inte fått in några anmälninga­r. Hålldén igen: – Gemene man förstår nog inte vad som händer och sker när företagen kommer hem till dem. Det är svårt att avgöra om de gjort ett bra jobb. Jag är såklart partisk här men vi finns åtminstone kvar i kommunen efter utfört jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden