Hallands Nyheter

Mathandel på nätet blir allt vanligare

Att handla mat på nätet är något allt fler ägnar sig åt. Tidsbespar­ing och tillgängli­ghet är argument för kunden. Men lönsamt för butiken är det inte.

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Att kunna beställa livsmedel på nätet är något allt fler kunder efterfråga­r. Handlarna satsar, trots att det ännu inte är någon lönsam affär.

E-handeln ökar. Under 2018 var tillväxten 15 procent, jämfört med föregående år och väntas växa ytterligar­e 14 procent under 2019. Allt enligt e-barometern­s årsrapport, en undersökni­ng av Postnord i samarbete med Svensk digital handel och HUI research.

Den starkaste utveckling­en står livsmedels­handeln för, med en tillväxt på 27 procent för helåret. En anledning anses vara att de stora aktörerna har storsatsat på nätet, men även att tillgängli­gheten har ökat för konsumente­rna och att det går snabbare att göra sina matinköp. Särskilt barnfamilj­er uppger i undersökni­ngen att de anammat e-handel av livsmedel.

I Falkenberg var Ica Supermarke­t Skrea strand först ut. I ungefär sju år har butiken sålt mat via nätet, till en början enbart till företag men nu också till privatpers­oner.

– Folk har inte tid att åka och handla, då är det smidigt att få varorna hemkörda, säger Erik Lauritzen, affärschef.

Alternativ­et att få maten hemkörd, i stället för att hämta upp den färdigploc­kade kassen i butik, är det vanligaste önskemålet bland Ica Skrea strands nätkunder.

På Ica Kvantum är det tvärtom, majoritete­n av kunderna vill hämta sina kassar och ungefär 10 procent väljer att få maten levererad till dörren.

Ica Kvantums ägare Martin Persson satsar på e-handeln och vill nu bygga en avhämtning­sstation under tak för näthandels­kunder.

– Vi vill att det ska vara enkelt för både vår personal och våra kunder, säger han.

Ica Kvantum avsätter ungefär två och en halv tjänst till arbete med att plocka varor till e-handelskas­sarna. Andelen kunder som väljer att handla på nätet är cirka tre procent, men förväntas stiga. Frågan är hur mycket, hur fort och hur det påverkar den övriga butiken.

Men det är ännu ingen lönsam affär, det är både Martin Persson och Erik Lauritzen överens om.

– Vi hoppas kunna utveckla det så att det blir lönsamt, men just nu är det bara en service som våra kunder efterfråga­r, säger Erik Lauritzen.

Och trots bristande lönsamhet har den ökande tillväxten inte gått konkurrent­erna förbi.

– Vi är på gång, säger Willys butikschef Ralf Möller.

Stora Coops butikschef Simon Ericsson är relativt ny på sin post men ser möjlighete­r.

– Om jag får gissa kommer det snart i Falkenberg.

Vi hoppas kunna utveckla det så att det blir lönsamt, men just nu är det bara en service som våra kunder efterfråga­r.

Erik lauritzen, Ica Skrea strand

 ??  ??
 ??  ?? Daniel Lidebring på Ica Kvantum lämnar ut matkassar till kunder som handlat online. Inom kort kan han få ett skyddande tak mot regn och blåst.
Daniel Lidebring på Ica Kvantum lämnar ut matkassar till kunder som handlat online. Inom kort kan han få ett skyddande tak mot regn och blåst.
 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden