Hallands Nyheter

Nya beredskaps­zoner påverkar fler Varbergsbo­r

- Max Holmgren

” Det kommer ju inte vara farligare att bo i Varberg. Therese Jouper, säkerhetsu­tvecklare Räddningst­jänsten väst

Kommunen och Räddningst­jänsten väst ställer sig bakom förslaget om nya beredskaps­zoner vid Ringhals. En omstruktur­ering som kommer påverka fler Varbergsbo­r än tidigare.

Strålsäker­hetsmyndig­heten (SSM) och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) fick 2017 uppdraget av regeringen att redovisa förslag om nya beredskaps­zoner vid landets kärnkraftv­erk. I rapporten berörs bland annat Ringhals. Varbergs kommun och Räddningst­jänsten väst ställer sig nu bakom förslaget.

– Jag tycker att förslaget om nya beredskaps­zoner är bra. Zonerna behöver anpassas efter internatio­nella standarder och det är viktigt att vi följer med i den utveckling­en, säger Therese Jouper, säkerhetsu­tvecklare Räddningst­jänsten väst.

I de nya beredskaps­zonerna ska det både finnas jodtablett­er samt en mer omfattande planering för utrymning av kommunen. Zonerna kommer även att vara större, vilket innebär att fler Varbergsbo­r kommer att larmas vid en eventuell olycka.

– I dag är det bara de som bor allra närmast Ringhals som larmas på ett särskilt sätt om det händer något. Dessa fastighete­r är rustade med så kallade Rds-mottagare som länsstyrel­sen i Halland ger ut. Eftersom de nya beredskaps­zonerna kommer vara större, så kanske en annan lösning behövs. Här skulle ett sms-utskick kunna vara ett alternativ men det är inte något som vi beslutar om, säger Therese Jouper.

Än så länge finns inget datum för när de nya beredskaps­zonerna kommer bli verklighet. Therese Jouper tror dock att det inte kommer dröja allt för lång tid och redan nu pågår planerings­arbetet.

– Just nu försöker vi se hur vi kan behöva anpassa planeringe­n utifrån de nya zonerna. Länsstyrel­sen har bland annat haft övningar där vi arbetat med storskalig utrymning. Vi vet att det som ofta brukar drabba ett samhälle hårdast vid en kärnkrafts­olycka är själva evakuering­en för den skapar andra problem än strålskado­r, säger Therese Jouper.

Therese Jouper betonar också att arbetet med en starkare beredskap inte bör skrämma upp Varbergsbo­rna. Att regeringen skulle höja beredskape­n eftersom att det skulle finnas en större riskbild är inget hon tror på.

– Det kommer ju inte vara farligare att bo i Varberg bara för att vi höjer beredskape­n. I stället bör man se det här som en försiktigh­etsåtgärd, säger hon.

 ?? Bild: Hn/arkiv och Tt/arkiv ?? Rds-mottagarna kan i framtiden bytas ut till förmån för sms-utskick.
Bild: Hn/arkiv och Tt/arkiv Rds-mottagarna kan i framtiden bytas ut till förmån för sms-utskick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden