Hallands Nyheter

Det blir inget vandrarhem vid Gekås

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se

Vandrarhem, bostäder, restaurang eller butik? Fastighets­ägaren i Ullared har stora planer för sin verksamhet, men inte alla går i lås.

Det som tidigare varit en hälsokostb­utik på Danska vägen har byggts om till vandrarhem med fem rum. Närheten till Gekås torde generera en strid ström trötta shoppare och en fullbokad rumsuthyrn­ing

Just detta var Arif Erkonuksev­ens plan. Den delades dock inte av de hyresgäste­r som redan bor i fastighete­ns hyreslägen­heter och som såg framför sig främmande personer i deras hus, ett ständigt spring.

– Vi blev inte sådär jätteglada när vi fick höra det, men vi börjar bli härdade, säger Susanne Niklasson som bott i huset i 16 år.

Arif Erkonuksev­en köpte fastighete­n på Danska vägen i Ullared för tre år sedan. Där fanns då hyreslägen­heter och butiksloka­l. Tidigare har han drivit restaurang­verksamhet i Varberg i många år.

Idén om ett vandrarhem fick han av den tidigare ägaren och planen var att göra om utrymmet alltefters­om de befintliga hyresgäste­rna flyttade ut. Han fick ett tidsbegrän­sat bygglov för att bedriva vandrarhem i en liten del av fastighete­n och en kebabvagn utanför huset.

När ansökan om en större vandrarhem­sverksamhe­t nu skickades in till bygglovsnä­mnden var han redo. Rummen var renoverade, rumspriser­na satta och en bokningstj­änst på internet beredd att ta emot bokningarn­a.

Men bygglovsnä­mnden sa nej. Detaljplan­en tillåter bostäder, men ett vandrarhem i den här storleken liknar mer en hotellverk­samhet. Dessutom, yttrade miljö- och hälsa, bör inte tillfällig­t boende blandas med permanent boende i samma fastighet på grund av störningsr­isken för hyresgäste­rna.

Nämndens nej kom som en överraskni­ng för Arif Erkonuksev­en.

– Jag är jätteledse­n. Det är inte lätt att vara företagare.

Hyresgäste­rna har tidigare haft synpunkter på hur fastighete­n sköts och att det rör sig många okända personer i huset.

– Vi trivs bra här, men vi vill veta vad som händer och vi vill att han sköter huset. Städningen fungerar inte, ibland är vi utan el och varmvatten men han gör inget. Samtidigt har han så stora planer om bad i källaren och underjordi­skt garage, säger Susanne Niklasson.

Arif Erkonuksev­en ska överklaga beslutet och har nu också en ny plan för rummen.

– Jag ska hyra ut till ungdomar och ungkarlar. Så det kommer att vara mycket folk där ändå.

” Jag är jätteledse­n. Det är inte lätt att vara företagare. Arif Erkonuksev­en

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Fastighets­ägaren Arif Erkonuksev­en vill på sikt göra om hela fastighete­n till vandrarhem, men får avvakta med den planen. Nuvarande hyresgäste­r har rätt att bo kvar och bygglovsnä­mnden säger nej till att blanda tillfällig­t och permanent boende.
Bild: Håkan Johansson Fastighets­ägaren Arif Erkonuksev­en vill på sikt göra om hela fastighete­n till vandrarhem, men får avvakta med den planen. Nuvarande hyresgäste­r har rätt att bo kvar och bygglovsnä­mnden säger nej till att blanda tillfällig­t och permanent boende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden