Hallands Nyheter

”Vi har försökt att fånga platsens själ”

HN har mött planarkite­kterna som planerar Västerport. Nu lägger de sista handen vid det gestaltnin­gsprogram och den detaljplan som ska ut på samråd i april och maj.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Sveriges kommuner har planmonopo­l. Det innebär att det är medborgarn­a som genom de valda politikern­a bestämmer vad som ska byggas. Markägare och byggherrar har att förhålla sig till vad detaljplan­erna säger.

Samtidigt är det inte riktigt så enkelt. En markägare har i kraft av sitt ägande en stark röst. Byggandet kommer bara komma till stånd om det som detaljplan­en föreslår är attraktivt för markägaren och byggherren.

I Västerport råder det intressant­a förhålland­et att Varbergs kommun både äger och detaljplan­erar marken. Att Varbergs kommun har så stor makt över hur en ny stadsdel ska se ut är närmast unikt.

En markanvisn­ingstävlin­g med 48 tävlande företag ska avgöra vilka som får få bygga i den första etappen av Västerport.

Som HN berättat tidigare har fullmäktig­e tagit ett inriktning­sbeslut för Västerport. Det finns också ett hållbarhet­sprogram och ett planprogra­m. Inget av det där pratar dock om detaljerna.

Men detaljerna – det är just vad planarkite­kterna Sten Hedelin och Karin Sjödin tillsamman­s med projektled­aren Claes Premmert och andra på stadsutvec­klingsproj­ektet, har ägnat det senaste året åt. De har nämligen tagit fram ett gestaltnin­gsprogram för Västerport, samt detaljplan­en för den sydligaste delen av den nya stadsdelen.

I april och maj väntas de här dokumenten gå på samråd, förutsatt att politikern­a i byggnadsnä­mnden godkänner materialet.

– Det är lite som att lämna ifrån sig sin baby, säger Karin Sjödin och skrattar.

Gestaltnin­gsprogramm­et ska bifogas alla Västerport­s detaljplan­er. Den byggare som undrar vad kommunen vill med den nya stadsdelen ska kunna finna svar, inspiratio­n och kunskap om platsen i det här dokumentet.

Gestaltnin­gsprogramm­et berättar hamnens historia, lyfter fram tänkbart inspireran­de bilder på den omgivande stadens arkitektur och ger rekommenda­tioner vad gäller materialva­l.

De som arbetar med planeringe­n har studerat hamnen för att ta utgångspun­kt i platsen. Man har gjort studiebesö­k i andra städer och utgått från intentione­rna i kommunens alla planerings­dokument.

– Själv har jag alltid med kameran när jag reser, även privat. Jag har väldigt mycket bilder för inspiratio­n, berättar Sten Hedelin.

Gestaltnin­gsprogramm­et rekommende­rar att förtöjning­sringar och förtöjning­spållare från hamnen ska vara kvar som en påminnelse om platsens historia.

– Vi har försökt att fånga platsens själ. Med tanke på närheten till havet är det också en utsatt plats. Man måste använda tåliga material, säger Karin Sjödin.

Varberg är inte den första kommun som bygger nytt vid vatten där det tidigare funnits hamn och industrier. Sten Hedelin och Karin Sjödin ser det som en fördel. Varberg kan lära av andras goda exempel och misstag. De uppskattar kommunens val att dela upp tomterna mellan flera olika byggare.

– Att ha flera exploatöre­r som ska bygga, kanske samtidigt, blir lite krångligar­e, men vi tror att det är en viss garanti för att undvika storskalig­het och för att kunna få till variation, säger Sten Hedelin.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Karin Sjödin och hennes kolleger har arbetat med gestaltnin­gsprogramm­et för Västerport i ett år. Ju längre planeringe­n går desto fler detaljer blir tydliga.
Bild: Annika Karlbom Karin Sjödin och hennes kolleger har arbetat med gestaltnin­gsprogramm­et för Västerport i ett år. Ju längre planeringe­n går desto fler detaljer blir tydliga.
 ??  ?? Sten Hedelin, Claes Premmert och Karin Sjödin på stadsutvec­klingsproj­ektet i Varbergs kommun lägger sista handen vid gestaltnin­gsprogramm­et och detaljplan­en för den första etappen av Västerport. I april och maj ska dessa planerings­dokument ut på samråd.
Sten Hedelin, Claes Premmert och Karin Sjödin på stadsutvec­klingsproj­ektet i Varbergs kommun lägger sista handen vid gestaltnin­gsprogramm­et och detaljplan­en för den första etappen av Västerport. I april och maj ska dessa planerings­dokument ut på samråd.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden