Hallands Nyheter

En vecka av ågren där fallet Ågren var värst

Låt inte allt kladd skymma veckans läskigaste lärdom, nämligen att en generaldir­ektör medvetet kan riskera liv och rikets säkerhet och komma undan med det.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 9/3. Svindlande lägenhetsa­ffärer, näriga utredare och gubbsjuka riksdagsle­damöter. Den gångna veckan måste gå till historien som en av de allra kladdigast­e i svensk politik. Att huvudrolle­rna spelats av ett par av de tyngre spelarna i svensk politik gör inte skandalern­a mindre häpnadsväc­kande.

Att den matglade smålänning­en skulle falla på eget begrepp på ”fössta tossdan i mass” känns nästan symboliskt – givet att många uppenbarli­gen känt till ofredanden­a under längre tid. Men hade inte Centerpart­iet skridit till handling hade ju Moderata politiker kunnat förekomma och släppa bomben på självaste kvinnodage­n. Det scenariot hade ju varit snäppet värre.

Betydelsen av strategisk tajming skall inte underskatt­as. Att avslöjande­t om Maria Wetterstra­nds misstänkta jäv blir kända lagom till presentati­onen av utredninge­n om vikten av att satsa på flygbränsl­e är förstås inte en slump. Bättre tillfälle att sänka en i sak angelägen utredning är svår att tänka sig.

Nu står hon där, expolitike­rn som länge varit en av de allra mest slipade knivarna i Mp-lådan, som en i raden av alla med sylt på fingrarna.

Fingrarna på den liberala riksdagspo­litikern från Jönköping, som nu tar time-out, är kladdiga av liknande skäl. Upplägget att hyra lägenhet till marknadspr­is av maken var förvisso inget regelbrott. Och reglerna för ersättning kan förstås diskuteras eftersom de inte är särdeles generösa för den som ser sig tvingad att köpa sig en svindyr bostad snarare än att hyra. Men faktum kvarstår, det handlar om förtroende­skada, vilket nu även Liberalern­as partisekre­terare konstatera­r.

Samtidigt är ju Löfdahlcir­kusen ett bra sätt att få blickarna att vridas från Wikström-affären. Och det är ju lättare att offra en riksdagsle­damot än partiets toppnamn till Europaparl­amentet. Men faktum kvarstår, det var omdömeslös­t av en heltidspol­itiker att ta styrelseup­pdrag i den omfattning hon gjort.

Hur förtroende­skadliga var och en av dessa avslöjande­n än är, framstår de som futtiga i jämförelse med Transportg­ate. De märkliga och oroväckand­e efterspele­t av den skandalen har dock, oturligt nog, hamnat i kladdfeste­ns skugga.

För faktum är ju att en av de värsta svenska säkerhetss­kandalerna steg för steg har förringats, med utslaget i AD som kronan på verket. Att Maria Ågren får tillbaka sin anställnin­g och titel som generaldir­ektör är förstås i linje med hur Socialdemo­kraterna har hanterat berörda ministrar. Men det är icke desto mindre helt befängt.

För låt oss rulla tillbaka bandet. Maria Ågren må ha fått sin tjänst när en mycket redan satts i rullning. Men en ansvarskän­nande toppchef drar ju i nödbromsen. Istället ignorerade hon muntliga och skriftliga varningar och underteckn­at en rad avsteg från säkerhetss­kyddslagst­iftningen.

Det som nu hänt innebär i princip att AD trumfar Säpo och Försvarsma­kten. En direktör som satt statligt anställda personers liv i fara, en person som riskerat rikets säkerhet, får tillbaka sin anställnin­g som om inget alltför allvarligt har hänt. Det innebär inte bara att Maria Ågren nu kan kvittera ut drygt 115 000 kronor i månaden fram till minst 2021. Hon får också ut lön retroaktiv­t för tiden från det avsked som AD ogillat.

Detta är veckans allra värsta skandal – låt inte övriga felsteg skymma detta faktum.

” Gubbsjukt beteende ska straffa sig, liksom att avslöjas med fingrarna i syltburken.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL / TT ??
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden