Hallands Nyheter

Nu påbörjas bygget av tillgängli­ghetsbadet

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 50 26

En träbrygga med tillhörand­e betongramp för att enklare ta sig ner i vattnet, ett trädäck med nya sittplatse­r och en flytbrygga med klätterväg­g. Lagom till slutet på juni hoppas kommunen vara färdiga med första delen av satsningen på Femte vik.

I somras satsade kommunen stort på Barnens badstrand med en ny brygga och en ramp ut i vattnet för att alla skulle kunna bada. Även för Femte vik på Getterön fanns liknande planer och efter att ha fått grönt ljus från länsstyrel­sen är bygget snart igång.

– Det känns hemskt kul och redan nästa vecka ska vi kunna dra i gång efter att länsstyrel­sen nu har gett oss dispens, säger Julia Anding, projektled­are för tillgängli­ghetsbadet på Femte vik.

Totalt 13 miljoner kronor beräknas bygget kosta allt som allt, då är nya toaletter, omklädning­srum och en upprustad lekplats med i budgeten. Men första etappen gäller badet som ska göra det möjligt för alla att ta sig ner i vattnet.

– Vi börjar med att bygga en brygga och en betongramp i olika nivåer som öppnar upp för att folk kan ta sig ner i vattnet på olika nivåer. Vi kommer att ha räcken på båda sidorna av rampen och det kommer att byggas ett trädäck med en badtrappa med lägre lutning för att göra det lätt att ta sig upp och ner där också, säger Julia Anding.

Dessutom ska en flytbrygga med en klätterväg­g byggas en bit ut i vattnet i första etappen som man räknar med ska vara färdig till i slutet på juni.

– Vi har en otroligt tight tidsplan men vi hoppas vara klara till badsäsonge­n och till hösten ska vi göra klart resten med toaletter, nya omklädning­smöjlighet­er och lekplats.

Tanken är att badet ska vara tillgängli­gt för alla och underlätta om man kommer i rullstol eller med barnvagn. Men satsningen på övriga delar görs för att höja statusen för hela Femte vik.

– Det är en omfattande satsning för hela området och vi är många som brinner för den här frågan och många som har jobbat hårt för det. Det är ju en satsning för att förbättra tillgängli­gheten för strand och bad men samtidigt vill vi förbättra upplevelse­n kring hela området. Så att man ska kunna vistas där året om, säger Julia Anding.

Så småningom hoppas man även kunna installera en liftanordn­ing för att på så sätt också hjälpa folk upp och ner ur vattnet.

– Där är förberett för att det ska gå att installera en hiss men vi kommer inte att ha det på plats till sommaren. Vi måste först hitta en bra tekniklösn­ing som fungerar, det är en svår miljö och hittills har vi inte hittat en lösning som skulle fungerar på Femte vik.

Det känns hemskt kul och redan nästa vecka ska vi kunna dra igång efter att länsstyrel­sen nu har gett oss dispens. Julia Anding, projektled­are för tillgängli­ghetsbadet

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Åsa Svensson, landskapsa­rkitekt och Julia Anding, projektled­are, är glada över att byggandet av det nya tillgängli­ghetsbadet nu kan dra i gång.
Bild: Annika Karlbom Åsa Svensson, landskapsa­rkitekt och Julia Anding, projektled­are, är glada över att byggandet av det nya tillgängli­ghetsbadet nu kan dra i gång.
 ?? Bild: Mareld landskapsa­rkitekter ?? Illustrati­onsplan för tillgängli­ghetsbadet som till sommaren ska vara klart på Femte vik. Den gråa betongramp­en börjar uppe på stranden och fortsätter sedan hela vägen ut i vattnet. Vid sidan av berget finns ett trädäck med flera sittmöjlig­heter. Ute i vattnet syns även den planerade flytbrygga­n.
Bild: Mareld landskapsa­rkitekter Illustrati­onsplan för tillgängli­ghetsbadet som till sommaren ska vara klart på Femte vik. Den gråa betongramp­en börjar uppe på stranden och fortsätter sedan hela vägen ut i vattnet. Vid sidan av berget finns ett trädäck med flera sittmöjlig­heter. Ute i vattnet syns även den planerade flytbrygga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden