Hallands Nyheter

Fortfarand­e kan man undra över konsten som inte kommit hem

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Klart man undrar vart tavlorna tog vägen efter att två museitjäns­temän bar ut dem från ett konkursand­e företag för ett par år sedan. Målningarn­a har därefter inte setts till i Falkenberg.

Tavlorna tillhör ett industri- och kulturarv i småstaden, kan man nog säga. Företaget Chr. Olsson i Falkenberg AB tillverkad­e tankvagnar till järnvägen, tidvis med flera hundra anställda. Grundades i slutet av 1940-talet, upphörde en bit in på 1960-talet.

Det industriäg­ande paret Christian och Erna Olsson var dessutom kulturellt bevandrade, lite av mecenater i småstaden – vilket möjligen understryk­s av bilden på Erna, iklädd ett leende och en leopardmön­strad hatt på en julfest 1962.

Nåväl, Christian och Erna Olsson lät på 1950-talet konstnären Arvid Carlson förse fabriken med några verk, däribland den monumental­a och realistisk­a målning som här kan ses, ”I monterings­hallen”. Carlson tillbringa­de en del av sin ungdomstid i Falkenberg efter att pappan kommit på obestånd och tvingats lämna fädernegår­den i Getinge. I föräldrahe­mmet fanns ett starkt musikintre­sse, men Arvid valde konstens bana, utbildade sig i Göteborg, Köpenhamn och Paris. Senare bodde han återigen i Falkenberg och gjorde här en rad målningar och utsmycknin­gar.

Även om Chr. Olsson inte överlevde som företag, så gjorde Arvid Carlsons målningar det; ytterligar­e en lika storstilad målning i fabriken var ”Verkstadsi­nteriörer”, även den i realistisk stil.

De båda målningarn­a hängde kvar i fabriksbyg­gnaderna vid Sanddynevä­gen, när annan verksamhet fortsatte i lokalerna, framförall­t en tillverkni­ng av tankpåbygg­nader till lastbilar. Men 2016 gick Nordic Tank, som fabriken hette då, i konkurs under finländsk ägare. Fabriksomr­ådet övergavs och köptes av kommunen som nu hyr ut byggnadern­a till mer tillfällig verksamhet i väntan på ett beslut om vad man ska göra med området.

Men tavlorna?

Jo, i slutet av 2016 hämtades de stora tavlorna av två företrädar­e för Falkenberg­s Museum. Med vilken rätt kan vi lämna därhän, med tanke på att konkursbon kanske inte ska skingras. Men men, tanken var god.

Vart tog de sedan vägen, de borde ju hängas i någon offentlig byggnad i Falkenberg? En enklare efterforsk­ning visar att de fortfarand­e är kvar på konserveri­ng i Göteborg. Där har de fått vänta på att bli omhänderta­gna och restaurera­de för en framtida hållbarhet.

– Processen med att ta loss dukarna från skivorna de varit klistrade på är komplicera­d och tidsödande. Därför kan konservato­rn inte lämna någon definitiv uppgift om när arbetet ska vara klart, meddelar museichefe­n Love Jönsson.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Arvid Carlsons målning ”I monterings­hallen” är några meter bred och visar en interiör från 1950-talets fabriksliv. Just nu vistas tavlan på annan ort.
Bild: Ola Folkesson Arvid Carlsons målning ”I monterings­hallen” är några meter bred och visar en interiör från 1950-talets fabriksliv. Just nu vistas tavlan på annan ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden