Hallands Nyheter

Åklagaren: Viktigast att stoppa terrordåd

-

Han åtalade tre män för förberedel­se till terroristb­rott. Två av dem friades – och den dömde 46-åringen kommer att överklaga. Chefsåklag­are Per Lindqvist anser dock inte att en fällande dom på alla punkter var det viktigaste, utan att stoppa ett attentat.

Åklagaren Per Lindqvist åtalade sex män – tre för förberedel­se till terroristb­rott samt terrorfina­nsiering, tre för ”bara” terrorfina­nsiering. Solna tingsrätts bedömning av ärendet skiljer sig på flera punkter från den han gjort, framgår av domen. Domstolen fäller en man för förberedel­se, och fyra för terrorfina­nsiering.

Gällande de två som friats för förberedel­se – en 30-åring och en 39-åring – anser tingsrätte­n att bevisninge­n inte varit tillräckli­gt starkt. Särskilt inte när det gäller den 39-årige mannen.

– Jag kan instämma i att bevisninge­n inte har varit lika stark mot alla tre, och så blir det ibland, att man bara får bifall delvis i ett åtal, kommentera­r Per Lindqvist. Var det ändå rimligt att åtala 39-åringen? – Ja. Per Lindqvist säger att det viktiga i ett sådant här ärende är att det inte sker något terroristb­rott – inte att vänta för att kanske kunna samla mer bevisning och öka sannolikhe­ten för fällande dom.

– Med tanke på vilka värden man hanterar så tror jag att man ska ha ganska stor förståelse för att det är svåra avvägninga­r som görs, där man å ena sidan vill vänta lite grann för att få mer bevisning, och å andra sidan naturligtv­is vill avbryta någonting.

– Och avbryter man inte får det ju katastrofa­la följder. Jag har inga synpunkter på det tillfälle där man ingrep, jag tycker att det var bra och klokt.

TT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden