Hallands Nyheter

Moderatern­a krävde Eskil Erlandsson­s avgång

- Peter Wallberg/tt Helen Preutz/tt

Förre landsbygds­ministern Eskil Erlandsson (C) lämnade riksdagen efter att Moderatern­a krävt hans avgång. Han anklagas för att ha utsatt fyra moderatkvi­nnor för sexuella ofredanden. De ska ha skett i samband med luncher och middagar.

Erlandsson lämnade i torsdags sina riksdagsup­pdrag på uppmaning av sitt parti Centern. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabe­lt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsle­damöter.

Enligt uppgift till TT hade Moderatern­as gruppledni­ng dagen innan krävt att Erlandsson lämnar riksdagen för att partiets ledamöter skulle kunna känna sig trygga.

Avgångskra­vet framfördes i samband med ett möte med Centerns gruppledni­ng, där de fyra drabbade M-kvinnorna också deltog.en av dem är Cecilie Tenfjord-toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Tenfjord-toftby berättar att det i hennes fall skedde under en lunch i riksdagshu­set i höstas. Under slutet av måltiden kände hon en hand på sitt lår.

– Jag blev chockad, jag blev arg och mest av allt blev jag just där och då väldigt ställd, säger Tenfjord-toftby till TT.

Hon drog undan sitt ben och gick snabbt därifrån.

– Jag borde ha markerat, men det var nog mest av allt att jag blev så ställd, säger Tenfjord-toftby.

Hon slog larm till Moderatern­as gruppledar­e Tobias Billström och kunde också berätta för honom att ytterligar­e en M-kvinna utsatts för ett liknande beteende 2016.

Tenfjord-toftby berömmer Billström för ett tydligt agerande, men är inte helt nöjd med Centerpart­iet.

– Nu kan jag tycka att det har tagit väldigt lång tid, säger hon.

C-gruppledar­e Anders W Jonsson har träffat de fyra kvinnorna.

– De har beskrivit för mig precis vad som hänt och jag har ingen anledning att misstro dem. Det här är något som ligger mycket tydligt bortom gränsen för det acceptabla, säger Jonsson.

Han informerad­es om anklagelse­rna mot Erlandsson vid ett möte i slutet av november med Moderatern­as gruppledar­e.

Jonsson uppger att han då agerade omedelbart.

Ungefär en vecka senare, i början av december, hade han ett möte med Erlandsson.

– Det var ingen tvekan hos mig om att uppmana honom att avgå, säger Jonsson.

Vid det samtalet visste inte Jonsson om att ytterligar­e incidenter hade inträffat dagen innan mötet.

Kort efter mötet med Erlandsson informerad­e Moderatern­a Jonsson om att två andra M-kvinnor skulle ha utsatts för närmanden i början av december. Det hade inträffat vid en middag på Ingenjörsv­etenskapsa­kademin.

Enligt uppgift till TT ska en manlig M-kollega ha uppmärksam­mat de två kvinnorna på att de bordsplace­rats bredvid Erlandsson. Han varnade då dem för vad som skulle kunna inträffa.

Ett nytt möte fick hållas mellan Jonsson och Erlandsson. Men trots flera uppmaninga­r avgick alltså inte Erlandsson redan i höstas. Känner ni till andra fall, i ert eget parti, där kvinnor utsatts för detta?

– I samband med metoo fanns det också uppgifter om det, men ingenting som var av den här konkreta naturen, säger Jonsson.

Hösten 2017?

– Hösten 2017. Då hade jag också vid ett tillfälle ett allvarligt samtal med Eskil Erlandsson och sade att det här var oacceptabl­a beteenden, säger Jonsson.

Hade ni kunnat agera hårdare redan då?

– Jag förklarade för Eskil att det var ett fullständi­gt oacceptabe­lt beteende och jag utgick då ifrån att det här aldrig skulle hända igen, säger Jonsson.

Fick ni någon sådan försäkran från honom?

– Det var då helt klart oss emellan att fortsätta att arbeta som politiker inte var acceptabel­t i ett läge där sådant här hände, och jag utgick bara från att det beskedet skulle vara tillräckli­gt.

Partiledar­en Annie Lööf skriver på Facebook att ”vi tar kvinnornas berättelse­r på största allvar”.

Centern har inte polisanmäl­t Erlandsson. Anders W Jonsson hänvisar till att de utsatta kvinnorna äger den frågan och att partiet inte kan ta beslut över huvudet på dem.

Under fredagen ska en femte M-kvinna ha hört av sig till Moderatern­as gruppledni­ng och uppgett att hon utsatts för ovälkomna närmanden av Erlandsson redan i början av 2000-talet.

TT har sökt och fortsätter att söka Eskil Erlandsson. Sverige: Miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) tror inte att Maria Wetterstra­nds utrednings­förslag om flygbränsl­e påverkats av hennes ekonomiska intressen i ett bolag med den inriktning­en.

– Nej, jag har över huvud taget inga sådana misstankar, säger Lövin.

Isabella Lövin hänvisar till att det låg i utredninge­ns direktiv att ta fram styrmedel för hur biodrivmed­el ska kunna blandas i flygfotoge­n.

Misstankar om jäv har uppstått efter att det framkommit att utredaren Maria Wetterstra­nd, tidigare språkrör för Miljöparti­et, sitter i styrelsen och har aktier i ett bolag som fått statligt stöd för just den verksamhet hon utrett. (TT)

 ?? Bild: Alexander Larsson Vierth/tt/arkiv ?? Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsle­damöter sexuellt.
Bild: Alexander Larsson Vierth/tt/arkiv Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsle­damöter sexuellt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden