Hallands Nyheter

Snart rullar ”monsterbus­sar” på vägarna

-

Från 18 meter till 24. Nya regler öppnar vägarna för betydligt större bussar än de som i dag rullar i Sverige.

De väger 22 ton, är 24 meter långa och slukar 120 passagerar­e.

Så kallade dubbelledb­ussar finns redan på försök i Göteborg och Malmö, men kan snart rulla över hela Sverige.

I Göteborg kör Västtrafik 17 stycken 24-metersbuss­ar på en sträcka genom stadens centrala delar och ut till områden på Hisingen dit inga spårvagnar går.

– Anledninge­n till att vi vill använda dem är att de tar väldigt många passagerar­e. De här bussarna tar 120 personer i stället för 90 som vanliga ledbussar tar, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth hänvisar till försöken i Malmö och Göteborg som han menar har fallit väl ut.

– Vi gör en förändring som EU har godkänt. Det innebär att man kan ta fler passagerar­e med mind- re utsläpp och mindre trängsel i lokaltrafi­ken, säger han.

För att sätta dubbelledb­ussar i trafik krävs i dag ett särskilt tillstånd, men efter ett regeringsb­eslut på torsdagen ändras trafikföro­rdningen så att 24 meter blir den normala maxlängden för ledade bussar i hela Sverige.

Enligt Tomas Eneroth finns det ett stort intresse för dubbelledb­ussar på många håll i landet och inte bara i storstäder­na.

Henrik Norrman är fackligt arbetsplat­sombud på Nobina i Malmö och har själv erfarenhet av att köra dubbelleda­d buss för Skånetrafi­ken. Han är positiv till 24-metersbuss­arna, även om han ser utrymme för förbättrin­g av fordonens design.

– De är jättesköna att köra och framkomlig­heten beror ju lite på hur kommunen väljer att dra linjerna. Men det vore bra med en egen ingång för oss förare. Det kan också vara svårt att se vad som händer längst bak i bussen, säger han.

Ändring i trafikföro­rdningen träder i kraft den 1 maj. Carl Cato/tt

 ?? Bild: Västtrafik ?? De 24 meter långa, dubbelleda­de bussar som på försök rullar i Göteborg och Malmö tillåts nu över hela riket.
Bild: Västtrafik De 24 meter långa, dubbelleda­de bussar som på försök rullar i Göteborg och Malmö tillåts nu över hela riket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden