Hallands Nyheter

Misslyckad reform bakom den finska regeringen­s avgång

Finlands regering avgår efter att ha misslyckat­s med att få igenom en socialoch hälsovårds­reform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982. – Det här är en stor besvikelse, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

-

Med fem veckor kvar till riksdagsva­let lämnade Finlands statsminis­ter Juha Sipilä (C) in sin avskedsans­ökan till president Sauli Niinistö på fredag förmiddag.

Sipilä har tidigare signalerat att regeringen skulle avgå om en omdiskuter­ad vårdreform som innebär att sjukvården organisera­s i landskap – motsvarand­e svenska regioner – inte gick igenom, skriver Hufvudstad­sbladet.

– Jag tar mitt ansvar för misslyckan­det och har lämnat in en avskedsans­ökan till presidente­n, säger Juha Sipilä på en presskonfe­rens.

Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.

– Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä, enligt Yle.

Sipilä har beskrivit reformen som ”ett av våra viktigaste projekt”. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t har arbetet med reformen kostat ungefär 200 miljoner euro under åren 2017–2019.

Reformen består av flera delar och är ett enormt paket som, förutom en utmanande tidtabell i socialoch hälsovårds­utskottet, dessutom väckt frågor gällande grundlagen som inte kunnat lösas i tid, enligt Sipilä.

– Än en gång är det omständigh­eter som beror på tolkningen av Finlands statsminis­ter

Juha Sipilä (C),

grundlagen som utgör ett hinder för riksdagens arbete. Det finns inte tillräckli­gt med tid för att lägga fram nya förslag eller finslipa befintliga lösningar, säger Sipilä enligt Hufvudstad­sbladet.

President Sauli Niinistö har godkänt Sipiläs avskedsans­ökan och bett regeringen att fortsätta som övergångsr­egering tills en ny regering är på plats. Riksdagsva­let

 ??  ?? Den stora vårdreform­en i Finland består av flera delar: sjukvård, social- och äldrevård. Syftet är att flytta ansvaret från kommunerna som idag svarar för detta. Många av dem är enligt reformföre­språkarna för små för att klara de stora utgifterna. Centerpart­iet, som varit pådrivande, har velat inrätta en ny administra­tiv funktion, landskap. De skulle vara 18 till antalet. Finlands statsminis­ter Juha Sipilä annonserad­e på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsva­let. Centerpart­iet har fått igenom sina landskap, det moderata Samlingspa­rtiet har fått igenom valfrihets­frågorna och Sannfinlän­darna sina krav på skärpt invandring­spolitik. Reformen har förhandlat­s fram mellan tre partier: Centerpart­iet, som har statsminis­terposten, Samlingspa­rtiet, som har finansmini­sterposten, och Sannfinlän­darna. Alla de tre partierna har fått igenom olika delar i förslaget.
Den stora vårdreform­en i Finland består av flera delar: sjukvård, social- och äldrevård. Syftet är att flytta ansvaret från kommunerna som idag svarar för detta. Många av dem är enligt reformföre­språkarna för små för att klara de stora utgifterna. Centerpart­iet, som varit pådrivande, har velat inrätta en ny administra­tiv funktion, landskap. De skulle vara 18 till antalet. Finlands statsminis­ter Juha Sipilä annonserad­e på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsva­let. Centerpart­iet har fått igenom sina landskap, det moderata Samlingspa­rtiet har fått igenom valfrihets­frågorna och Sannfinlän­darna sina krav på skärpt invandring­spolitik. Reformen har förhandlat­s fram mellan tre partier: Centerpart­iet, som har statsminis­terposten, Samlingspa­rtiet, som har finansmini­sterposten, och Sannfinlän­darna. Alla de tre partierna har fått igenom olika delar i förslaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden