Hallands Nyheter

Fakta: Regeringen Juha Sipilä

- Fanny Hedenmo/tt

Regeringen Sipilä tillträdde 29 maj 2015 och bestod av partierna Blå framtid (en utbrytning från Sannfinlän­darna), Centern och Samlingspa­rtiet.

Centerns partiledar­e Juha Sipilä var statsminis­ter i regeringen som bestod av 17 ministrar.

8 mars 2019 meddelade regeringen att den avgår. President Sauli Niinistö har bett regeringen att fortsätta som övergångsr­egering.

som värst valde de flesta Eu-stater att flytta sin ambassadpe­rsonal från Damaskus till Libanons huvudstad Beirut. Sverige fattade det beslutet 2012, för att markera mot Bashar al-assads våldsamma attacker mot opposition­ella och civila.

Sedan dess har de europeiska diplomater­na haft ett särskilt uppehållst­illstånd i Syrien, och kunnat resa in i landet.

Men vid årsskiftet drogs tillstånde­n för diplomater­na plötsligt in av Syriens regering, bekräftar utrikesdep­artementet för TT i ett mejl.

President Bashar al-assad vill att ambassader­nas personal ska flytta tillbaka till Damaskus, vilket skulle bidra till att Syriens relationer med omvärlden normaliser­as, enligt Syrienkänn­aren Aron Lund som är kopplad till Utrikespol­itiska institutet.

– Assad spelar ett högt spel. Han tänker: om vi ställer de här länderna inför valet att nedgradera relationer­na nu eller ta ett steg mot oss, så räknar vi med att de kommer att ta ett steg mot oss i stället.

Taktiken går i linje med al-assads diplomatis­ka stil även innan kriget, menar han.

– Den syriska regeringen har alltid drivit saker till sin spets och varit lite “allt eller inget”, för att utröna vilka som är på deras sida. Det är en utmattande och väldigt konfliktsö­kande taktik, som ofta fungerar.

Dock inte i Sveriges fall, enligt UD som skriver till TT att:

”Sverige överväger för närvarande inte att basera utsänd personal i Damaskus”.

De indragna uppehållst­illstånden har också drabbat anställda vid Eu-kommission­en, som behöver kunna arbeta i Syrien för att se till att humanitärt stöd kommer fram.

 ?? Bild: Seppo Samuli/ap/tt ?? Men Grundlagsu­tskottet har haft många synpunkter, och bedömare hade trott att förslaget aldrig skulle hinna beslutas före riksdagsva­let som hålls den 14 april. Nu väljer alltså den centerpart­istiske statsminis­tern Juha Sipilä att lämna in sin avskedsans­ökan drygt en månad före valet.
Bild: Seppo Samuli/ap/tt Men Grundlagsu­tskottet har haft många synpunkter, och bedömare hade trott att förslaget aldrig skulle hinna beslutas före riksdagsva­let som hålls den 14 april. Nu väljer alltså den centerpart­istiske statsminis­tern Juha Sipilä att lämna in sin avskedsans­ökan drygt en månad före valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden