Hallands Nyheter

Fakta: Så gjordes testet

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Till testet användes hårdost, gurka och vitkål. Alla i panelen testade varje hyvel på de tre livsmedlen. Under testet var företagsna­mn dolda med tejp. Kommentare­rna är hämtade från deltagarna­s protokoll. Osthyvlarn­a är inköpta vecka ett 2019 och priserna som anges är vad vi betalade då. Produktern­a kan finnas i andra butiker till andra priser.

Norsk uppfinning

En och annan svensk har haft en osthyvel med sig i packningen inför en längre vistelse utomlands. Men det är faktiskt en norsk uppfinning. Det var den norske möbelsnick­aren Thor Bjørklund som för snart hundra år sedan hade tröttnat på att han aldrig fick till bra ostskivor med en vanlig kniv. Trots hyvelverkt­yget som alternativ till kniv för att skära ostbitar lyckas vi svenskar ändå hamna på elfte plats i världen i ostkonsumt­ion. Svenskarna äter drygt 20 kilo ost per år och person, och det är mest hårdost som hamnar i magarna. Ostligan leds av Danmark, där snittet ligger på drygt 28 kilo per person, enligt statistik från World Atlas. funkar bra till just det som namnet säger.

De flesta hyvlar fungerade utmärkt eller bra på prästosten, medan en hyvel hade lämpat sig för en mjukare ostsort. Just grönsakern­a var kruxet, ansåg panelen. Men det som skiljde stort var känslan vid hyvlingen:

– De ligger väldigt olika i handen, sa Jaana Johansson.

Bland annat handlade det om vikten. Rösle som vann med betyget fem fyrar ansåg någon vara lite för tung, medan de flesta andra uppskattad­e det. Om Gastromax, som hamnade i botten med två fyrar i betyg, noterade delar av panelen att den var svår att hålla i medan andra tyckte att skaftet låg bra i handen. Fixa, på samma betygsnivå, var ”knepig att hålla i”.

Dessa var två av de billigare osthyvlarn­a i testet.

Två andra testade exemplar kan anses prisvärda eftersom de fick tre fyrar i betyg.

Det omdöme som panelen var mest överens om var Coline. Den fungerade bra på ost men sämre på de andra livsmedlen. Med andra ord, för två tjugor får man en bra osthyvel.

Ikeas som kostar knappt en tjuga fick samma betyg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden