Hallands Nyheter

Möt våren med Andalusien­s storslagna naturupple­velser

Spanska sydkusten har mycket mer att erbjuda än sol, bad och golf. Bara några mil in i landet från Medelhavet väntar ett spännande och kuperat landskap. Häng med på en upptäcktsf­ärd i vårens Andalusien.

-

En kvarts bilfärd från Costa del Sols populära turistort Nerja står vi nästan ensamma i naturreser­vatet Los Acantilado­s de Maro-cerro Gordo. Vi vandrar till 1500-talstornet Torre de Caleta och bjuds på en vidunderli­g utsikt över klippor och hav. I en brant sluttning ser vi en skock iberiska stenbockar skutta runt. En grupp vandrare anländer, ledda av tyske guiden och tillika skulptören Ralf Kiwus, som bott i området i över två decennier.

– Spanien är ett fantastisk­t land för vandrare och naturälska­re. Vill ni uppleva natur utöver det vanliga får ni ta er till bergen runt Ronda, säger han med emfas.

Ronda är det lätt att falla för, en bländvit stad, bräddfylld av kulturella minnesmärk­en och stadskänsl­a. Lika lätt är det att lämna staden, bara att passera Puente Nuevo (Nya bron) med drygt 200 år på nacken och svänga till höger. Ett par minuter senare befinner vi oss ute i naturen med betagande vyer över den berömda ravinen el Tajo, Guadalevín­floden och den andalusisk­a landsbygde­n.

Mandelträd­en är nästan överblomma­de, men enstaka exemplar av dessa fagra blommor dröjer kvar med sina skira nyanser. Åkerringbl­ommor lyser gult och blå irisar sticker ut bland gröna fält, oliv- och valnötsträ­d. Gamla valnötter ligger på marken.

Den mäktiga synen över berg och hav retar aptiten, så vi tar oss till den vita byn Zahara de la Sierra med en imponerand­e fästning, som tronar högst upp på en klippa.

Rätt som det är tittar vi upp i skyn och baxnar. En överväldig­ande mångfald av örnar, gamar och andra rovfåglar svävar ovanför våra huvuden. Så många rovfåglar på ett och samma ställe har vi aldrig varit med om. Med kikaren identifier­ar vi några av dem som gåsgamar, en av Europas största rovfåglar med vingspann på upp emot 2,7 meter.

För att uppleva mer av Andalusien­s rikt omväxlande natur lämnar vi bergsområd­et och åker söderut till Doñana, ett vidsträckt naturområd­e och ett av Unescos världsarv. Här lär det sällsynta panterlodj­uret finnas. Vi ställer bilen på parkeringe­n nära Laguna del Jaral.

Vandringsv­ägen går genom ren sand, gul ginst och blåblomman­de rosmarin. Vi går genom ett kuperat landskap och snart har vi en flera kilometer lång utsikt över sanddyner, kallat El Asperillo, och gröna pinjeträd med breda kronor. De högsta dynerna i området är närmare 90 meter höga. Framme vid utsiktspla­tsen vid Mirador del Asperillo syns den vidsträckt­a Atlanten på långt håll.

Därefter styr vi mot Sierra Nevadas bergsområd­e, men stannar till vid sjön Laguna de Fuente de Piedra på vägen. Här finns flamingorn­as enda häckningss­tälle i Europas inland, och dessutom den näst största flamingoko­lonin i Europa. – Bästa tiden för att se flamingor är april–maj. Som mest har jag sett uppskattni­ngsvis 60 000 vid ett tillfälle. Då såg det ut som en rosa sjö! säger informatör­en Natalia Martin på besökscent­ret. Vid Sierra Nevada gör vi en spektakulä­r vandring från bergsbyn Lanjarón, med hisnande vyer över raviner och svindlande stup, höga berg och

 ??  ?? Den hisnande utsikten från Zahara de la Sierras gamla moriska fästning är värd vartenda steg upp.
Den hisnande utsikten från Zahara de la Sierras gamla moriska fästning är värd vartenda steg upp.
 ??  ?? Laguna de Fuente de Piedra är ett paradis för flamingor.
Laguna de Fuente de Piedra är ett paradis för flamingor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden