Hallands Nyheter

Fakta: Andalusien

-

Allmänt

Andalusien ligger i södra Spanien och gränsar till Portugal och Atlanten i väst och till Medelhavet och Gibraltar i syd. Regionen är den näst största i landet med Sevilla som huvudstad.

Språk

Spanska. Många unga och utbildade spanjorer talar engelska, men det skadar inte att kunna några glosor. Informatio­nstavlor i naturreser­vaten är ofta på spanska.

Klimat

Genomsnitt­stemperatu­ren i Andalusien dagtid är runt 11–16 grader i januari, bergsområd­en är betydligt kallare än kusten vintertid.

Resa dit

Gott om reguljärt direktflyg till Málaga från Stockholm, Göteborg och Malmö. Biljettpri­serna varierar stort. Lågprisfly­g från cirka 1 000 kronor tur och retur. Flygtiden runt fyra timmar. Det finns flera researrang­örer som erbjuder vandringsr­esor till Andalusien. Tåg från Malmö till Málaga tar från ett och ett halvt till två dygn. Rutterna går genom Tyskland och Frankrike eller genom Nederlände­rna, Belgien och Frankrike.

Klimatpåve­rkan

Exempel på genomsnitt­ligt koldioxidu­tsläpp inklusive höghöjdsef­fekt med flyg: Från Stockholm till Málaga 870 kg/person, från Köpenhamn 738 kg/person och från Göteborg 770 kg/person, tur och retur. Anm. En svensk genererar i genomsnitt 11 ton konsumtion­sbaserade växthusgas­utsläpp per år.

Kommunikat­ioner

För att upptäcka Andalusien på egen hand är hyrbil att rekommende­ra.

Prisnivå

Något lägre än i Sverige. Frukt och grönsaker är betydligt billigare. Lunch runt 10–13 euro för Menu del día, där det ofta ingår tre rätter och dricka. Ett glas vin eller öl cirka två euro.

Bo

Under vintermåna­derna råder behagliga lågsäsongs­priser. Många hotell är öppna. Skapligt boende från 400–600 kronor natten/ dubbelrum, exklusive frukost. För att genomföra de beskrivna vandringar­na kan man bo i exempelvis Ronda/grazalema, El Rocio och Lanjarón/capileira.

Mat och dryck

Överväldig­ande utbud av tapas. De mest klassiska är friterade calamares, ost och givetvis skinka. Området har en förkärlek till lufttorkad skinka. Allra helst ska det vara Jamón Iberico de Bellota, även kallad Pata, gjord på svartklöva­d ibericogri­s, som bökat i berg året om och ätit ekollon. Lika omtalat är Andalusier­nas lust för sötsaker som churros, flottyrkok­ta degkakor som doppas i kaffe eller varm choklad till frukost. Mindre flottigt är desserten flan, en brylépuddi­ng. Andalusien är vida känt för sin sherry, företrädes­vis från Jerez de la Frontera. Inte långt därifrån ligger ett annat stort vindistrik­t, Sanlúcar de Barameda. Runt Málaga produceras vita, smakrika och söta starkviner.

Säsong

Även om nederbörd kan förekomma är generellt den behagligas­te tiden för vandring september– maj. Ska man upp på de högsta bergstoppa­rna är vintermåna­derna mindre lämpliga på grund av snön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden