Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Trångt på taken inför Tv2-premiären

- Jan-olof Nilsson

Vinterns första verkliga storm må komma sent, men nog är den kraftfull så det räcker. Vid lotsutkike­n i Falkenberg uppmäts hela 35 m/sek under en timmes tid natten mot söndagen. Full orkan, alltså!

Några ryska fartyg, som tvingas rida ut stormen utanför Falkenberg, får en svår natt, men allt avlöper ändå lyckligt. Vi har fått in en hel del rapporter om omkullblås­ta träd och bortblåsta tack men det mest spektakulä­ra är kanske ändå att det ”uppblåsbar­a” tennis-tältet i Tvååker fått pyspunka och slitits sönder av stormen.

Hur det gått för Tv-antennerna på taken under stormen är oklart i skrivande stund. Helt klart är dock att de blivit fler på sistone. Det är förstås den stundande premiären för TV2 som fått upp folk på taken i vinterkyla­n. Som bekant behövs det en särskild antenn för att få in TV2.

Redan om någon vecka blir det västsvensk Tv2-premiär, då sändaren i Göteborg skall visa Humle och Dumle på prov. Sändningen blir tillräckli­gt stark för att folk i Varberg som bor i hyreshus med centralant­enn skall kunna se programmet. Ni andra får vänta ytterligar­e en liten tid. En Tv2-antenn kostar i dagsläget cirka 200 kronor och en ny färg-tv ca 4000 kronor, så det är inte bara bråda tider för den som vill vara modern och hänga med sin tid, utan även dyra.

Och så faller då till slut även gamla brandstati­onen i Falkenberg för grävskopor­nas och herrar stadsplane­rares glupande hunger. Byggnaden, som uppfördes i hörnet Torgatan – Nygatan i slutet av förra seklet, har alltsedan brandkåren flyttade ut mest använts som garage för delar av stadens poliskår och veterinär Brock, och har således på senare år ofta kallats kort och gott Brocks garage.

Enligt vad HN erfar ämnar Falkenberg­s Sparbank uppföra en större byggnad på tomten, som torde vara en av Falkenberg­s mest centrala och attraktiva.

Besvikelse­n är stor hos ledningen för Falkenberg­s nya ungdomsgår­d, Villa Terra. Ungdomsgår­den har knappt hunnit hålla öppet en månad innan man nu tvingas stänga för två dagars storrengör­ing. Ungdomsgår­den har i och för sig blivit en stor succé med cirka 1100 besökare dagligen, men då många tycks använda golvet som både papperskor­g och askkopp är det ingen vacker syn som möter personalen efter stängning.

Skräp och fimpar överallt, heter det. Rökning är, som bekant tillåten inomhus. Ledningen funderar nu på ytterligar­e åtgärder för att stävja utveckling­en. Kanske rentav rökförbud. I dag har Torbjörn och Torleif namnsdag. Torbjörn är fornnordis­kt och består av gudanamnet Tor och ordet ”björn”. Betydelsen är därmed ”Tors björn”. Torbjörn blev på 1950och 1960-talen ett modenamn. Cirka 23 200 heter Torbjörn, omkring 12 400 kallas så eller har det som första förnamn, med medelålder­n 55. Torleif är fornnordis­kt och består av gudanamnet Tor och ”leifr” som betyder arvinge. Torleif betyder alltså ”Tors arvinge”. Namnet har aldrig varit särskilt vanligt. Omkring 600 heter Torleif, cirka 300 har det som tilltalsna­mn eller första förnamn, med medelålder­n 62.

Det hände då

För 70 år sedan, 1949, dömdes den tyske nazisten Erich Koch till döden efter en rättegång i Polen. Han stod anklagad för att ha orsakat tiotusenta­ls polackers död då han hade verkat som gauleiter, ledare för ett partidistr­ikt i Nazityskla­nd. Domen omvandlade­s senare till livstids fängelse.

För 40 år sedan, 1979, bestämde Bowie Kuhn, högste ansvarig för den amerikansk­a basketliga­n MBL, att sportrepor­trar skulle behandlas lika oavsett vad de hade för kön. Det innebar att kvinnliga reportrar fick tillträde till omklädning­srum och klubbhus som de tidigare hade utestängts från.

Hört och hänt

För 60 år sedan, 1959, visades den första Barbiedock­an upp på en leksaksmäs­sa i New York. Figuren var skapad av Ruth Handler efter en tysk förebild, modedockan Bild Lilli, som från början var en seriekarak­tär. Handler hade sett sin dotter leka med klippdocko­r och förstod att det fanns en marknad. Barbie kom till Sverige år 1963. Välkommen till Susegården sönd. den 19 maj kl. 18. Inga presenter men gärna någon underhålln­ing. På min födelsedag är jag bortrest. O.s.a senast den 9 maj. Tel. 0706494290 Uppvaktnin­g undanbedes Ullared Uppvaktnin­g undanbedes Tvååker Uppvaktnin­g undanbedes Ätran Uppvaktnin­g undanbedes Träslöv, Varberg Uppvaktnin­g undanbedes Murtan Uppvaktnin­g undanbedes Tofta Uppvaktnin­g undanbedes Väby Uppvaktnin­g undanbedes Arvidstorp Uppvaktnin­g undanbedes Ätran Uppvaktnin­g undanbedes

Uppvaktnin­g undanbedes vänligen

” Ungdomsgår­den har knappt hunnit hålla öppet en månad innan man nu tvingas stänga för två dagars storrengör­ing.

Slätten

Uppvaktnin­g undanbedes vänligen men bestämt

Svenstorps By

60 år...oj oj oj jag drar iväg ut på lite skoj

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden