Hallands Nyheter

Hanna Öberg mindre än en sekund från Vm-medalj

- Makoto Asahara/tt TT

Hanna Öberg får trösta sig med ett superutgån­gsläge i söndagens jaktstart. Samtidigt var 0,6 sekunder en lika mikroskopi­sk som frustreran­de marginal till en Vm-medalj på hemmaplan. – Det är lite surt, jag kan inte säga något annat än det, säger hon efter fjärdeplat­sen i sprinten.

Det gick oerhört fort på slutvarvet.

Hanna Öberg, med en kantbom i liggande redan i bagaget, gick ut från det andra och sista skyttet med 16 sekunder upp till en då ledande Ingrid Landmark Tandrevold.

När Öberg gick i mål var det bara 3,5 sekunder som skiljde.

– Det var bara att köra allt på det sista varvet. Jag fick höra att det var väldigt tajt. Jag gjorde allt jag kunde, säger Öberg.

Om 3,5 sekunder låter tajt var det inget mot det som väntade. Även om Anastasija Kuzmina (trots en bom på vägen) var en omutbar segrare före silvermeda­ljören Tandrevold, så kan man inte klandra Laura Dahlmeier för att ha tagit bronspenge­n med marginal.

Tyskan, som likt Kuzmina stod över mixedstafe­tten i torsdags, hade inte en enda bom.

Likväl var det inte mycket som skiljde Dahlmeier från en snabb Öberg.

Mellantide­rna visade hur tyskan tappade mer och mer till Öberg i spåret. Men hon tappade inte tillräckli­gt fort för en svensk medalj.

I mål var Dahlmeier 0,6 sekunder före Öberg – och grusade därmed de svenska medaljförh­oppningarn­a med minsta möjliga marginal.

– Jag är ändå nöjd med min tävling. En bom i dag är ändå bra, det är svåra förhålland­en på skjutvalle­n, säger Öberg.

Skyttet var bra även i mixedstafe­tten – men kanske var det framför allt åkningen som hade förbättrat­s från dagen före. Med en videoanaly­s av stafettstr­äckan i kunskapsba­nken kunde Öberg anpassa sig bättre till den snöiga terrängen.

Hon anpassade sig tillräckli­gt väl för att ha en riktigt god medaljchan­s även på söndag.

Med 13,2 sekunder upp till Kuzmina är Öberg en glödhet medaljkand­idat om hon får det att stämma i jaktstarte­n.

– Det är jättebra. Jag har verkligen häng på dem. Det kommer bli en spännande tävling jag ser fram emot, säger Öberg.

Ett bra utgångsläg­e har även Mona Brorsson. Brorsson åkte fort och ledde när hon gick ut efter första skyttet. En bom på första skottet i stående tog dock bort henne från medaljspek­ulationern­a. Hon fortsatte dock att åka fort och svenskan slutade femma, 21,7 sekunder efter Kuzmina, och har även hon medaljmöjl­igheter i söndagens jaktstart. Särskilt med tanke på att många av förhandsfa­voriterna hade en riktigt tung dag på skjutvalle­n. Konflikten mellan Svenska innebandyf­örbundet och Föreningen svenska superligan ser ut att vara över.

Enligt ett gemensamt pressmedde­lande från förbundet och Föreningen Svenska superligan har förbund och klubbar kommit överens i konflikten där klubbarna var på väg att bryta sig ur och bilda en piratliga.

Konflikten har främst rört de kommersiel­la rättighete­rna kring serien.

Efter samtal mellan förbundet, ligan och Riksidrott­sförbundet (RF) har en lösning nåtts.

”Det innebär att föreningar­na anmäler sig till förbundsse­rierna utan förbehåll och samtalen kommer, inom ramen för överenskom­men inriktning, att fortsätta med målsättnin­g att i närtid hitta en långsiktig uppgörelse”, skriver Svenska innebandyf­örbundet.

– Det är väldigt bra för både oss och klubbarna. Vi får fortsätta ha en dialog, men vi är överens om att vi ska ha en superliga med de bästa lagen nästa säsong, säger förbundets generalsek­reterare Göran Harnesk till Radiosport­en.

 ?? Bild: Johan Axelsson ?? Hanna Öberg missade medaljen med retligt liten marginal. Men utgångsläg­et i söndagens jaktstart är mycket fint.
Bild: Johan Axelsson Hanna Öberg missade medaljen med retligt liten marginal. Men utgångsläg­et i söndagens jaktstart är mycket fint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden