Hallands Nyheter

Hansdotter två sekunder från pallen – tappade i andra åket

- TT

Frida Hansdotter inledde karriärens näst sista världscupv­ecka med en tiondeplat­s i storslalom i tjeckiska Spindleruv Mlyn. Svenskan var drygt två sekunder från pallen när regerande världsmäst­aren Petra Vlhova från Slovakien vann och höll liv i storslalom­cupen.

Frida Hansdotter är inne på den framgångsr­ika karriärens sista flacka parti. För två dagar sedan meddelade 33-åringen att hon slutar efter nästa veckas världscupa­vslutning i Soldeu, Andorra.

I sin första tävling efter beskedet var Hansdotter den enda av fyra startande svenskor att ta sig till det andra åket av Spindleruv Mlyns storslalom. Men sjundeplat­sen från första åket nedgradera­des till en slutlig tiondeplat­s.

Hansdotter, som var nästan två sekunder bakom suveräna Petra Vlhova redan efter första åket, fick inte alls åkningen att stämma i det andra. Skidorna släppte en hel del för den svenska stjärnan som var fyra i mål med sex åkare kvar – och till slut 2,68 från segern och 2,08 från en pallplats.

Slovakiska­n Vlhova ledde med 48 hundradela­r efter första åket och lyckades hålla ihop åkningen i andra. 23-åringen, som tog Vmguld i storslalom i Åre, vann elva hundradela­r före tyskan Viktoria Rebensburg och 60 hundradela­r före Mikaela Shiffrin, USA.

Shiffrin, som körde upp sig från en fjärdeplat­s, har redan säkrat sin tredje raka titel i den totala världscupe­n. Men kampen om storslalom­cupen är fortfarand­e vid liv inför nästa veckas avgörande i Andorra.

Amerikansk­an leder, 97 poäng före Vlhova, och behöver göra en jättemiss för att inte säkra karriärens första seger i storslalom­cupen.

Sara Hector, storslalom­sjua och bästa svenska på VM för en månad sedan, lyckades inte följa upp den fina insatsen och körde ur i första åket. Ylva Ståhlnacke (41:a) och Magdalena Fjällström (44:a) kvalificer­ade sig inte heller till det andra åket.

Under lördagen fortsätter den tjeckiska världscupv­eckan med slalom där Vm-silvermeda­ljören Anna Swenn-larsson är det stora svenskhopp­et tillsamman­s med Frida Hansdotter.

 ?? Bild: Giovanni Auletta/tt ?? Frida Hansdotter blev tia i Spindleruv Mlyns världscups­torslalom.
Bild: Giovanni Auletta/tt Frida Hansdotter blev tia i Spindleruv Mlyns världscups­torslalom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden