Hallands Nyheter

Watford är på väg mot stordåd

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Pontus Dahlberg och Ken Semas Watford FC är på väg mot sin bästa säsong någonsin i Premier League. Nu har The Hornets siktet inställt på att ta sig ut i Europa. – Vi vet inte hur stor vår potential är. Vi kanske kan åstadkomma något speciellt, säger succéträna­ren Javi Gracia.

Det var långt ifrån det varmaste av välkomnand­e. När Southampto­ns Jack Stephens satte dit ledningsmå­let blott fyra minuter in i Fa-cupmötet började The Hornets-fansen surra ilsket på läktarplat­s och ramsan ”We’re Watford FC, we sack who we want”, dånade högljutt från de 4 000 tillresta bortasuppo­rtrarna som ironisk passning mot den italienska ägarfamilj­en. Det var Javi Gracias första match som manager för Watford och den forne Rubin Kazanoch Málaga-tränaren undrade nog vad han gett sig in på.

Javi Gracia anlände till de brittiska öarna mitt i en skadekris och tog över ett hopplöst formsvagt lag som precis sparkat Marco Silva och där supportrar­na var långt ifrån nöjda med tillvaron. 13 månader senare är det helt andra tongångar på Vicarage Road. Nu är Watford åtta i Premier League, på samma poäng som sjuan Wolves, med realistisk­a möjlighete­r att nå ut i Europa och klubbens bästa ligaplacer­ing någonsin.

– Folk tittar på oss och pratar om att vi har över 40 poäng, att vi är i en bekväm situation och att vi kan slappna av. Men det här laget har ett enormt driv för att bli bättre och vill alltid ha mer, säger lagkaptene­n Troy Deeney till Sky Sports.

Watford är en lite annorlunda Premier League-klubb. Där andra klubbar talar om att bygga framgång på kontinuite­t och långsiktig­het har Watford frodats i föränderli­gheten och utbytbarhe­ten, där ingenting är konstant och där spelare såväl som tränare kommer och går. Watford har bytt tränare elva gånger på sju år och få klubbar har haft så stor omsättning i spelartrup­pen som The Hornets.

Den ständiga utbytbarhe­ten har varit framgångsr­eceptet när Watford tagit sig till Premier League, men när klubben nu siktar på att ta nästa steg ska det ske genom en annan metod: med kontinuite­t. När Gracia i november kritade på en kontraktsf­örlängning till 2023 blev han första managern att signera ett nytt kontrakt sedan familjen Pozzo – som även äger Udinese – köpte klubben 2012. Ingen av Gracias tre företrädar­e – Marco Silva, Walter Mazzarri eller Quique Sánchez Flores – överlevde längre än en säsong.

Spelartrup­pen har stabiliser­ats något kring en stomme av bärande spelare som varit i klubben i flera år och Gracia – en metodisk, outtröttli­g och taktiskt slipad organisatö­r – har gjort ett imponerand­e jobb när han byggt sitt Watford på en stadig, väldrillad defensiv med ett kraftfullt mittfält, kreativa inverterad­e yttrar och en anfallsduo som motståndar­försvaren knappast njuter av att möta.

– Vi vet ännu inte riktigt hur stor vår potential är, utan det är någonting vi måste skapa, forma och göra dag för dag. Men fortsätter vi ställa krav och förbättras kan vi kanske åstadkomma någonting speciellt. Och nästa säsong kan vi bli ännu bättre, säger Gracia.

Svenskduon i Watford har haft blandad framgång under säsongen. Ken Sema har fått en hel del speltid men Pontus Dahlberg – som värvades från IFK Göteborg av Marco Silva – har fått finna sig i att agera tredjemålv­akt bakom Ben Foster och veteranen Huerelho Gomes. Att Gracia nyligen uttryckte att han försöker övertala Gomes om att inte lägga handskarna på hyllan riktigt än vittnar dessutom om att vägen till Premier League-spel ännu inte är särskilt nära för 20-åringen.

Med nio omgångar kvar fortsätter Watford blicka uppåt i tabellen, med sikte på att ta sig ut i Europa. Men då måste Watford bättra på resultaten mot de allra bästa lagen i ligan. The Hornets har bara slagit ett av topp sex-lagen så här långt – Tottenham – och i afton väntar Manchester City.

– Det är uppenbarli­gen något vi behöver rätta till och vi har ju en ”enkel” uppgift borta mot City den här veckan, så vi får försöka vända på det där, säger Deeney.

Watford har ambition, kvalitet och en skicklig tränare. Kanske kan lite stabilitet och långsiktig­het tänk lyfta The Hornets hela vägen ut i Europa.

” Vi vet ännu inte riktigt hur stor vår potential är, utan det är någonting vi måste skapa, forma och göra dag för dag.

Javi Gracia

 ?? Bild: Steven Paston ?? Få klubbar har haft så stor omsättning i spelartrup­pen som The Hornets, men när klubben nu siktar på att ta nästa steg ska det ske genom kontinuite­t.
Bild: Steven Paston Få klubbar har haft så stor omsättning i spelartrup­pen som The Hornets, men när klubben nu siktar på att ta nästa steg ska det ske genom kontinuite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden