Hallands Nyheter

Nano redo för den stora finalen efter fem omtumlande veckor

-

Två år sedan sist är det åter dags för Nano att ställa sig på scenen i Friends arena för finalen av Melodifest­ivalen. Men förutsättn­ingarna är totalt annorlunda den här gången, efter fem väldigt omtumlande veckor.

Det har varit en uppladdnin­g som ingen annan. Inför årets tävling var Nano en av favoritern­a till seger. Dock blev det bara en plats i Andra chansen i Nyköping. Men bara några dagar innan han skulle dit råkade hans lillebror ut för en allvarlig trafikolyc­ka. För Nano var det osäkert om han skulle uppträda. Enligt Linnea Deb, Eurovision­svinnaren som har varit med och skrivit låten, fanns ett reservalte­rnativ om Nano inte hade orkat. Patrik Jean, som annars är med i kören som först är bakom kulisserna, men sedan kommer ut på scen, hade övat in allt och var beredd på att rycka in.

Nano valde till slut att sjunga, men ställde in alla kringarran­gemang, såsom presskonfe­renser, intervjuer, fester och middagar. På Instagram skrev han ”I kväll sjunger jag för dig Lillebror, i kväll så sjunger jag för alla som kämpar, snälla låt oss be för att det ska bli bra, kärlek”. Han lät sedan bli att prata om olyckan i den sändningen, men när han hade sjungit klart låten avslutade han med att från scen säga ”Jag älskar dig lillebror”. Det räckte till slut till final.

Med i Nyköping var hans flickvän och hans syster. Nano själv avstod efterfeste­n.

– Nano känner att han inte vill komma ner, vi mår alla dåligt just nu men jag ville göra det här för Nano och vår lillebror som ligger på sjukhus, sade systern Scherie Omar, enligt Aftonblade­t.

Annat var det 2017. Först var Nano helt okänd för svenska folket, men fick ett genombrott över en natt efter första deltävling­en i Göteborg. Så mycket att han var tippad som slutsegrar­e i finalen. Hans bidrag ”Hold on” blev också folkets favorit och tog hem flest röster från tv-tittarna. Det hjälpte dock inte den gången, då juryns poäng vägde tyngre och segern gick till Robin Bengtsson. Men trots att det bara blev en silvermeda­lj för Nano har tävlingen för två år sedan betytt en hel del.

– Det väcker mycket goda minnen, jag hade så kul när jag var här sist. Man såg alla kids som var helt överhajpad­e och i insåg att man faktiskt kunde nå ut med sin musik, berättar Nano för TT.

Att det inte blev folkets vinnare, utan folkets trea, som tog hem segern, mötte kritik. Likadant ifjol, när folkets trea Mendez slutade sist på grund av röstningss­ystemet. Så i år ser det annorlunda ut. App-rösterna fördelas mer lika i olika åldersgrup­per.

Vad det innebär för Nanos del återstår att se. Just nu talar oddsen inte för en ny andraplace­ring. Möjligtvis om man räknar från botten, då Nano för tillfället har näst högst odds hos flera av de stora bettingbol­agen. Endast Lina Hedlund ligger bakom. Nano hoppas fortfarand­e att det kan gå vägen, men han har andra favoriter om det inte skulle bli så.

– Om inte jag tar mig vidare så skulle jag nog se att en av tjejerna vann i år. Det har inte varit någon tjej de senaste åren och jag tycker att de levererar bra och starka låtar, säger Nano till TT.

 ?? Bild: Johan Hammerby ?? I kväll står Nano på scen med låten ”Chasing Rivers”.
Bild: Johan Hammerby I kväll står Nano på scen med låten ”Chasing Rivers”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden