Hallands Nyheter

En herrelös hund som aldrig frågar om lov

- Erika Josefsson/tt

Den herrelösa hundens perspektiv är också Daido Moriyamas. Sina bilder tar han på gatan, mitt i språnget och utan att fråga om lov. Årets Hasselblad­spris går till en 80årig gatufotogr­af som är en av Japans mest hyllade.

Världens kanske mest befolkade tågstation finns i stadsdelen Shinjuku i Tokyo och det är också däromkring som den japanske fotomästar­en Daido Moiyama har tagit väldigt många av sina bilder, de allra flesta i svartvitt.

Shinjuku är berömt för sitt nattliv och för Daido Moriayma represente­rar stadsdelen mänskliga begär, förklarar han under en telefonint­ervju. Stadsdelen är på många sätt laglös och otrevlig, fortsätter han, en spelplats för girighet.

– Jag känner mig själv som en sådan människa och kan relatera till det som händer i Shinjuku.

Som ”ett slags evigt pågående film noir” beskrev kritikern Joanna Persman i Svenska Dagbladet hans utställnin­g på Galleri Riis i Stockholm 2011, då Moriyama sent omsider visades i Sverige för första gången. Rått men aldrig känslokall­t, sammanfatt­ade hon efter att ha sett hans stadspanor­amor, bilder av trånga gränder och ensamma vandrare.

Hans gatufotogr­afi brukar beskrivas som konfrontat­ivt och nyfiket och med åren har han blivit en viktig inspiratör framför allt genom sina många böcker. Inte minst ”Farewell photograph­y” från 1972 räknas som fotohistor­ia, enligt Hasselblad­stiftelsen. Prisjuryn lyfter fram hans ”djärva och kompromiss­lösa stil” och beskriver motiven som någonstans mellan det illusorisk­a och det verkliga.

– För mig är gatan hela världen, vardagen där livet händer. Där finns så många element, så många lager, det är en väldigt livlig värld och jag måste vara där som kropp för att fånga det. Att vara där är så intressant, säger Daido Moriyama och jämför med hur han upplever konsthalla­r och gallerier.

– Den riktiga utställnin­gen är det som sker utanför, i den riktiga världen, på gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden