Hallands Nyheter

Fakta: John Lundvik

- Sofia Sundström/tt

John Lundvik föddes 1983 i Storbritan­nien men flyttade till Sverige och Växjö som sexåring.

Han har bland annat skrivit låten ”When you tell the world you’re mine” tillsamman­s med Jörgen Elofsson, som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinse­ssparet 2010.

2018 debuterade John Lundvik i Melodifest­ivalen med låten ”My turn”, och kom på en tredjeplat­s i finalen. Nu är han tillbaka i musiktävli­ngen med låten ”Too late for love”. John Lundvik har även skrivit Storbritan­niens bidrag i Eurovision Song Contest, ”Bigger than us”, som framförs av Michael Rice. som alltid funkar genom rutan. I slutändan vill folk ha en låt och ett nummer. Om det är dyra lampor, långa klänningar eller bomber och granater, det är sekundärt, säger John Lundvik.

Trots de schlagerre­laterade succéerna som ligger bakom honom anser John Lundvik att han har lätt att hålla fötterna på jorden.

– Jag gick in i musikbrans­chen för att jag älskar musik, inte för att jag ville bli känd. Hyrbris tror jag kommer om man inte riktigt gör det för musikens skull. Sedan har man inte råd att ha hybris om man har två barn, man vet att man bara är människa. Jag kommer fortfarand­e få frågor som ”varför är det inte mjölk i kylen?” eller ”nu har du inte tagit bort blöjan igen”, säger John Lundvik.

Men innan genombrott­et var vägen mot artisterie­t krokig – en ständig jakt efter glimtar av framgång blandades med nej från skivbolag.

– Det är den kallaste branschen man kan vara i när det gäller vassa armbågar och brustna drömmar, säger John Lundvik. Varför tror du att allting lossnar just nu?

– Innan har det alltid varit någonting som fattades. I början har låten funnits men inte skivbolag att backa upp den, eller så har numret inte stämt. Jag har varit där och nosat på framgång men det har varit ett steg fram, två steg tillbaka. Nu känns det som att jag verkligen har hittat mitt team och jag tror att vi kan göra stordåd, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden