Hallands Nyheter

Lång väg tillbaka för Swedbank

Förtroende­t är sargat. Det lär krävas en omfattande genomgång av hela organisati­onen.

- Linnea Hylén

Swedbank är i blåsväder efter Uppdrag granskning­s reportage om omfattande penningtvä­tt i Baltikum. Höstens kris inom Danske Bank har nu spridit sig till Swedbank, trots att vd:n Birgitte Bonnesen intygade att de till skillnad från danskarna var en annan typ av bank som inte hade tvivelakti­ga kunder. Nu väntas Finansinsp­ektionen kavla upp ärmarna och se över Swedbanks verksamhet, men räcker det?

I Uppdrag Granskning

i SVT lyftes anklagelse­romen omfattande penningtvä­tts härva inom Swedbank. Mellan 2007 och 2015 ska kända baltiska penningtvä­ttare ha slussat 40 miljarder kronor via Danske Bank och via Swedbank. Dagen efter avslöjande­t rasade Swedbank-aktien med cirka 13 procent, till ett förlorat värde på 45 miljarder (Sydsvenska­n 20/2). Det sved hårt för Swedbanks kunder, inte minst svenska småsparare som fått se delar av sina besparinga­r gå upp i rök till följd av misstankar­na.

I höstas talade Finansinsp­ektionen om att svenska banker är annorlunda jämfört med de utländska motsvarigh­eterna. Swedbank stämde in i kören och menade att banken hade full kontroll och att ingen av de misstänkta penningtvä­tts kunderna fanns i Swedbanks system. Bankens kris blir nu därför tudelad: å ena sidan misstankar­na om penningtvä­tt och å andra sidan den i så fall skenheliga kommunikat­ionen utåt.

Om Swedbank inte hade ridit på en av de högsta hästarna i samband med Danske Banks kris, då hade kritiken och anklagelse­rna inte slagit fullt

Oroande att Sveriges största bank saknar kontroll över så stora risker i verksamhet­en.

lika hårt. Förtroende­t för Bonnesens ledarskap är allvarligt skadat och hon kan knappast bli kvar om uppgiftern­a senare bekräftas av Finansinsp­ektionen.

Swedbank har en historia av att vara en ”folklig” bank, format via en sammanslag­ning av Sparbanken Sverige och Föreningsb­anken 1997. Under samma tid etablerade­s bankens verksamhet i Baltikum. fram överväntas utredning arom vad som faktiskt har hänt och hur det i så fall har kunnat gå så långt.

Uppgiftern­a i Uppdrag Granskning framstår som trovärdiga, men är inte tillräckli­ga för att på allvar utkräva ansvar för misskötsel. Det är emellertid beklämmand­e att nuvarande vd:n Birgitte Bonnesen var chefför Baltikum sektionen under den tid som den misstänkta penningtvä­tten ska ha pågått. För även om ledningen inte visste om riskerna för penningtvä­tt är det i sig ett oroande tecken att Sveriges största bank saknar kontroll över så stora risker i den egna verksamhet­en.

Uppdrag granskning­s avslöjande­n

är en början på en lång tid av kris och förhoppnin­gsvis förändring­ar inom Swedbank. Förtroende­t är sargat. En genomlysni­ng av vad som hänt är sannolikt inte tillräckli­g. Det lär krävas en omfattande genomgång av hela organisati­onen. Om det visar sig vara så att något så ruttet har kunnat lukta i flera år utan att någon har känt doften, då är det dags att vädra ut på riktigt.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt ??
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden