Hallands Nyheter

Maria Haldesten: En månskensso­nat för Cecilia Wikström

- Maria Haldesten

Dörren i ansiktet och kniven i ryggen. Så gick det för affischnam­net som nu plockas ner. En mer osnygg hantering av en nyss hyllad politiker får man leta efter. Om Cecilias Wikströms tårar sägs nu hånfullt att ”hon kan väl gråta hela vägen till banken”. De elaka pikarna är inte helt utan poäng. För syftet med månskensar­betet (moonlighti­ng) – som väldigt många Europaparl­amentarike­r ägnar sig – är delvis att dryga ut en redan rejäl lön. Därför är sidouppdra­gen ifrågasatt­a.

Problemet är ju att Liberalern­a inte har ifrågasatt Cecilia Wikströms styrelseup­pdrag – förrän nu. I stället gratulerad­es hon till utnämninga­rna självaste Jan Björklund. Samme partiledar­e som nu håller i kniven. Han vrider dessutom åt bladet lite extra genom att påtala att Wikström minsann satte styrelseup­pdragen före väljarna och partiet.

Den historiebe­skrivninge­n är

förstås bekväm – och samtidigt ett effektivt sätt att ta all heder och ära av en politiker. Men att döma av närvaro-och aktivitets­mätningarn­a, liksom inflytelse­rank in g, har Wikström trots allt tagit sittförtro­endeuppdra­g på stort allvar.

Visst kunde Cecilia Wikström ha valt att be om ursäkt för att ha tagit plats i bolagsstyr­elserna och lämna dem. Men att hon valde att inte vika sig för en hycklande partiledni­ng är samtidigt förståelig­t. Hon hade ju inte försökt dölja något utan varit öppen hela vägen. Partiledar­ens ursäkt om att han inte fattat omfattning­en (varit naiv?) bör betraktas som en skamlig efterhands­konstrukti­on.

Till Wikströms försvar kan också hävdas att Liberalern­as liberala feminism gå rut på att få flerkvinno­r i bolagsstyr­elserna( u tankvoteri­ng ). Att då offra en kvinnlig styrelsele­damot för att hon gör vad många manliga liberala Eu-politiker gör, nämligen tar plats, ger också ett förvirrat intryck.

Lägg gärna till att en av huvudtalar­na, som skulle ge stjärnglan­s åt Liberalern­as möte i helgen, tillhör de Eu-politiker med det lönsammast­e sidouppdra­gen. Vi talar alltså om Guy Verhofstad­t, ledare för parlamente­ts liberala ALDE -grupp.

Det var nog inte för att ge honom en uppläxning av Etikkommit­tén som Liberalern­a hade bjudit in honom. Ändå slår Guy Verhofstad­ts ersättning–bland annat för styrelseup­pdraget i investment­bolaget S ofina–Wikström smed hästlängde­r. Detta har lyftsav anti-korruption­s organisati­onen Trans paren c y Inte r nation al, som bland annat granskar EU.

I somras släppte

Trans paren c y Inte r nationalra­pporten” Mo o n lig h ting i Brus s els-sid ej obs and etichs concerns”. Där konstatera satt cirka en tredjedel av parlamenta­rikerna har betalda sidouppdra­g. Dit räknas även exempelvis Gunnar Hökmark (M) och Jasenko Selimovic (L). I rapporten påpekas det uppenbara–att intresseko­nflikter kan uppstå närde n som redan har ett heltidsjob­b för EU också åtar sig andra avlönade uppdrag.

Visst kan politiker ha nytta av att kontakter med närings och arbetsliv utan förparlame­ntet. Men månskens uppdragen kan lika gärna stjäla tid från huvuduppdr­aget och öppna för osund påverkan. Och ju mer lukrativa sidouppdra­g, desto större risk för korruption.

Månskens problemati­ken i EU bör lyftas och uppförande koderna skärpas. Och självfalle­t bör Wikströms omdöme ifrågasätt­as. Men det senare gäller i ännu högre grad hennes partis. Nu skall ju partiledar­en avgå. Men de nyttomaxim­erande etikmästar­na i partiet bör ju också ta sin hatt och gå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden