Hallands Nyheter

Ulf Norenius har inte gett upp kampen

Fotografen och journalist­en Ulf Norenius som fyller 75 år har arbetat för en bättre värld hela sitt liv. Han har protestera­t, han har varnat och han har argumenter­at.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Fotografen och journalist­en Ulf Norenius som hela sitt liv kämpat för fred, jämställdh­et och en bättre miljö har hunnit digitalise­ra hälften av sina 8 000 diabilder.

Sedan många år har han som naturintre­sserad haft ett stort fokus på klimat och miljö. Till det kan läggas jämställdh­et och fred, som ung satt han i fängelse två gånger för värnplikts­vägran. Men så intressera­d av att prata gamla meriter är han inte:

– Det skrev ni om när jag fyllde 65 år, och rubriken ni skrev då ”Ulf släpper aldrig sitt engagemang” stämmer fortfarand­e. Jag vill hellre prata om den saken, säger han på omisskännl­ig Stockholms­dialekt.

Lite bör dock berättas. Ulf är uppvuxen i ett engagerat arbetarhem på Söder, där politik och samhällsin­tresset var stort. Han var en av de första i släkten att ta studenten, 1964 fick han en praktikpla­ts på Aftonblade­t och han har i stort sett hela sitt yrkesliv arbetat som journalist och fotograf, bland annat på Dala-demokraten, Östra Småland, Dalslännin­gen och Kristianst­adbladet, och även korta perioder på Hallands Nyheter i Varberg och Falkenberg strax före sin pensioneri­ng.

Parallellt med journalist­iken

har Ulf rest, fotografer­at, haft fotoutstäl­lningar och kurser, protestera­t, och skrivit böcker med anknytning till våld, ickevåld och civil olydnad. Mycket i fredsrörel­sens tjänst.

– När jag växte upp ansågs militärtjä­nstgöringe­n göra gossar till män, militären var nåt fint. Jag testade och gjorde militärtjä­nstgöringe­n på K1 i Stockholm. Där nånstans växte mitt motstånd fram och jag blev pacifist. Det där lydandet... att döda andra människor på order, är vansinne.

När Ulf senare blev kalllad till repmöte valde han att hellre krypa i fängelse, även andra gången han blev inkallad vägrade han och det blev ytterligar­e fyra veckor i buren.

Men han påpekar att det behövs ett betydligt mer och bredare arbete för att bekämpa krig och konflikter.

– Det gäller att jobba förebyggan­de, så att inga extrema strukturer uppstår. Ojämlikhet­en i världen måste minska. Ett jämställt samhälle är bättre för alla, då pratar jag inte enbart om jämställdh­et mellan kvinnor och män utan också om fattiga och rika. Det som tillkommit är klimathote­t, det är en grundfråga i dag om man ser på fredsbilde­n. I Sverige förbrukar vi resurser motsvarand­e 3-4 jordklot varje år. Det görs i dag mycket för miljön men inte tillräckli­gt.

Ulf som redan

1979 tilldelade­s Eldh-ekblads fredspris av Svenska Freds- och Skiljedoms­föreningen, är en av initiativt­agarna till den relativt nystartade nätverket ”Varberg, våga vägra vapenexpor­t”.

– Det är jag stolt över. Vi vill stoppa vapenexpor­ten från Varbergs hamn.

Ulf, som har bott på många platser i Sverige, flyttade till Varberg 2004. Hans fru Gunhild Ringberg hade fått arbete som pastor i Håstenskyr­kan. De träffades 1998 och gifte sig 2001. Eller rättare sagt 010203.

Nu lägger båda en stor del av sin tid inom Håstenskyr­kans internatio­nella kommitté.

Ulf är dessutom medlem i Varbergs Fotoklubb. Han fo-

Det som tillkommit är klimathote­t, det är en grundfråga i dag om man ser på fredsbilde­n. Ulf Norenius

tograferar både analogt och digitalt och har även undervisat och har haft föredrag om foto.

– 2008, då jag varit amatörfoto­graf i 50 år, hade jag en fotoutstäl­lning på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Utställnin­gen som hette RETRO visades också i Falkenberg, Kungsbacka och Varberg.

2013 kom Ulfs

utställnin­g i bokform. Titeln var ”På hemväg” och innehöll betydligt fler foton, sammanlagt 350 stycken. Motiven är människor och miljöer från Sverige och andra länder, och är tagna med de kameror han ägt under livet, allt från bälgkamera till senaste digitala tekniken.

Ulf är fundersam över bildens framtid.

– Jag tror att bildens roll som dokument är på tillbakagå­ende. Man tror inte på bilden längre, den är så lätt att manipulera. Fake news. Det är en ny situation, hur man ser bilder i samhället, tekniken driver fram den här utveckling­en. .. Däremot tror jag att art photograph­y, det vill säga fotokonst, får ökad betydelse.

I sin ägo har Ulf 8000 egentagna diabilder, sedan några år tillbaka är projektet att scanna och lagra dem digitalt.

– Jag har hunnit ungefär halvvägs, de flesta är naturbilde­r. Fortfarand­e är jag ute och visar foton i olika sammanhang. Jag har olika teman.

 ??  ??
 ??  ?? Laddar för buss. När miljömedve­tne Ulf fyller 75 år behöver han inte längre betala för sina bussresorn­a i Varberg. Redan dagen efter sin födelsedag ska han hämta ut ett seniorkort för Hallandstr­afiken.
Laddar för buss. När miljömedve­tne Ulf fyller 75 år behöver han inte längre betala för sina bussresorn­a i Varberg. Redan dagen efter sin födelsedag ska han hämta ut ett seniorkort för Hallandstr­afiken.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ?? Bild: Ulf Norenius ?? Barry i Stavder. ”Jag har alltid gillat hästar. Barry är en lokal favorit.”
Bild: Ulf Norenius Barry i Stavder. ”Jag har alltid gillat hästar. Barry är en lokal favorit.”
 ?? Bild: Ulf Norenius ?? Kalidalur, Island. Smältvatte­n från en jökel bildar meandersli­ngor när det rinner över ett lavafält.
Bild: Ulf Norenius Kalidalur, Island. Smältvatte­n från en jökel bildar meandersli­ngor när det rinner över ett lavafält.
 ?? Bild: Ulf Norenius ?? Den här bilden avslutar fotoboken ”på hemväg”. Den ska tolkas symboliskt, enligt Ulf.
Bild: Ulf Norenius Den här bilden avslutar fotoboken ”på hemväg”. Den ska tolkas symboliskt, enligt Ulf.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ulf Norenius har hittills hunnit digitalise­ra hälften av sina 8000 egentagna diabilder.
Bild: Annika Karlbom Ulf Norenius har hittills hunnit digitalise­ra hälften av sina 8000 egentagna diabilder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden