Hallands Nyheter

Ingen pollenmätn­ing men bra allergivår­d

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Pollensäso­ngen väntas bli den värsta på 45 år. Någon mätstation finns inte i länet, men allergivår­den står väl rustad.

Pollensäso­ngen är i gång och väntas bli den värsta sedan man började mäta för 45 år sedan. Men någon mätstation för pollendata finns inte i Halland, däremot har man hyfsat med allergiläk­are som är ett bristyrke.

Redan för tio år sedan efterlyste forskare en mätstation i Halland. De närmaste finns i dagsläget i Göteborg, Jönköping, Hässleholm och Malmö. Vilket innebär att rapporter därifrån inte täcker ett område som sträcker sig från norr om Varberg och ner till Ängelholm.

– Hur representa­tiva de befintliga stationern­a är för Halland är väl tveksamt. Men det är väldigt tveeggat. Om du har en station i till exempel Halmstad eller Varberg säger det inte så mycket om situatione­n i Ullared. Jag tycker att man ska se de här pollenrapp­orterna mer som tendensrap­porter, säger Kent Åke Henricson som är allergolog och överläkare på barnklinik­en i Halmstad.

Just i år är det extra knepigt eftersom pollenexpe­rter förutspår att det ska bli den värsta säsongen på 45 år.

När räknar ni med att det blir som värst?

– Det beror på vad du har för pollenalle­rgi. Det är en lång period och den börjar redan i januari–februari med hassel och al. Sedan exploderar björken någon gång i april och håller på till midsommar. Då kommer gräset och sedan ogräset. Så håller det på till mitt in på hösten.

Han ser det inte som ett jätteprobl­em att länet saknar en station.

– Jag har jobbat här på sjukhuset i Halmstad i 41 år och vi hade en pollenfäll­a i början på 1990-talet. Men jag tror att den monterades ned av ekonomiska skäl. När vi inte har några bra prognoser här blir det att man jobbar lite mer pragmatisk­t och praktiskt.

Planeras det någon mätstation i Halland?

– Det har jag inte hört ett dugg om.

Hur många pollenalle­rgiker finns det i Halland?

– Det har jag faktiskt ingen siffra på. Jag är ju barnläkare och har inte så mycket med vuxna att göra. Men man säger att minst 20 procent av alla barn har pollenalle­rgi. De flesta som drabbas hamnar inte i en specialist­klinik utan mer inom primärvård­en.

– Detta är en sjukdom som man i stor utsträckni­ng kan sköta med egenvård och receptfria läkemedel. När det gäller allergivac­cination finns det i dag även en bra tablettbeh­andling som kan hjälpa.

På en del håll i Sverige talas det om kris inom allergivår­den, hur är läget i länet?

– Allergiläk­are är ett bristyrke i Sverige. Men i Halland är det hyfsat bra. Vi ligger långt fram inom allergivår­den. Bland de bästa i landet faktiskt, säger Kent Åke Henricson.

 ?? Bild: Annika Karlbom/arkiv ?? Hassel var först ut när pollensäso­ngen drog i gång. Men Halland är väl rustat inom allergivår­den jämfört med många andra län i landet.
Bild: Annika Karlbom/arkiv Hassel var först ut när pollensäso­ngen drog i gång. Men Halland är väl rustat inom allergivår­den jämfört med många andra län i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden