Hallands Nyheter

Falkenberg­s Sparbank satte vinstrekor­d 2018

Falkenberg: 164 miljoner kronor var rörelseres­ultatet och en heltidsans­tälld i Falkenberg­s Sparbank kan räkna hem en bonus på 40 250 kronor före skatt för 2018.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg­s Sparbank slog återigen resultatre­kord, 164 miljoner kronor i vinst för 2018, en återspegli­ng av goda tider i en expansiv kommun.

Verkställa­nde direktören Göran Bengtsson tillträdde 2012 och kan notera en följd av goda år för banken.

– I banken kan vi ännu inte se några tydliga tecken på en avmattning i konjunktur­en, säger Göran Bengtsson, väl medveten om att bankens goda resultat till viss del kan förklaras av att hjulen snurrar i samhället, dessutom med en allmän ekonomi som är ”dopad” av låga räntor.

En begynnande konjunktur­svacka brukar märkas hos banken genom att en del företag hör av sig och vill få lättnader i sina avbetalnin­gsplaner eller genom att tillväxten av bostadslån­en bromsar in. Men ännu inga sådana ljudliga varningskl­ockor.

En dramatik som påverkat Falkenberg­s Sparbank har annars inträffat efter det fjolår som den färska årsredovis­ningen omfattar. De senaste veckorna har Swedbanks aktie fallit i värde efter tv-programmet Uppdrag granskning­s avslöjande om misstänkt penningtvä­tt. Falkenberg­s Sparbanks aktieinneh­av i Swedbank var värderat till drygt 900 miljoner kronor vid 2018 års slut, men den tillgången ligger nu på 790 miljoner kronor. Dock är detta en långsiktig placering som motiveras av att Falkenberg­s Sparbank (och ytterligar­e 58 fristående sparbanker) vill ha ett ägarinflyt­ande i Swedbank eftersom man har ett nära samarbete och bland annat använder sig av Swedbanks it-lösningar, fonder och bostadslån.

– För alla banker är det en stor utmaning att verkligen kontroller­a transaktio­ner och bekämpa kriminella inslag, säger Göran Bengtsson apropå uppmärksam­heten kring Swedbank.

Även en liten bank som Falkenberg­s Sparbank har en löpande kontroll av transaktio­nerna, för att försöka upptäcka eventuella tveksamhet­er.

– Men jag kan inte gå in på detaljer om vad vi eventuellt har upptäckt och anmält, säger Göran Bengtsson.

Under 2018 gav Falkenberg­s Sparbank i snitt 0,12 procent i ränta till dem som hade pengar insatta. Medelränta­n för den som lånade pengar i banken låg på 1,98 procent. Och det är i denna skillnad, räntemargi­nalen, som banken gjorde intäkter med 132 miljoner kronor. Räntemargi­nalen är alltid ett ämne för diskussion, eftersom den kan värderas och tolkas som ett tecken på bankers vinstbegär. Sett över längre tid är dock räntemargi­nalen i Falkenberg­s Sparbank inte särskilt stor.

Vid sidan av räntenetto­t får sparbanken framför allt sina intäkter från utdelninge­n på aktieinneh­avet i Swedbank och från provisions­nettot. Med det senare menas olika avgifter som banken tar ut, framför allt ersättning­ar från Swedbank för att Falkenberg­s Sparbank förmedlar och erbjuder sina kunder bostadslån hos Swedbank.

Göran Bengtsson menar att banken behöver rejäla vinster för att kunna fortsätta att växa. Det egna kapitalet, för närvarande cirka 2 000 miljoner kronor, behövs för att ha reserver inför framtida överraskni­ngar och måste öka i takt med att bankens volymer växer. Vinsten på 164 miljoner kronor (som beskattas med 23 miljoner kronor) är dock möjligen exceptione­llt stor eftersom några intäkter varit av engångskar­aktär. Lite övrig fakta: • Bonusen blir för var och en av de cirka 90 anställda 40 250 kronor före skatt (heltid) för 2018, en ökning från 32 000 kronor 2017. Pengarna kan plockas ut av den anställde med fem års fördröjnin­g. • Lönen till vd Göran Bengtsson

var 1,9 miljoner kronor 2018, en ökning med knappt tre procent från 2017. • I år flyttar banken till nya lokaler i både Getinge och Ullared, de två kvarvarand­e filialkont­oren efter att Vessigebro nyss lagts ned. • Falkenberg­s Sparbank plane

rar att avsätta fem miljoner kronor även i år till sin ”Framtidsba­nk”, den pott ur vilken föreningar, företag och privatpers­oner kan söka medel till allmännytt­ig verksamhet.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Göran Bengtsson, vd för Falkenberg­s Sparbank, noterar ännu inga tydliga tecken i banken på annalkande konjunktur­svacka.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Göran Bengtsson, vd för Falkenberg­s Sparbank, noterar ännu inga tydliga tecken i banken på annalkande konjunktur­svacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden