Hallands Nyheter

Killarna dominerar på ny vårdutbild­ning

Varberg: Vård e närtraditi­onell ten kvinnodomi­nerad bransch. Men på P eder Skrivares nya tvååriga vårdbiträd­es utbildning, som startade i höstas, är hela 16 av 17 elever i klassen killar.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Tanken är att de ska komma ut i jobb efter utbildning­en och flera av eleverna har sökt sommarjobb inom äldreomsor­gen. Marcus Normark yrkeslärar­e vård och omsorg.

– Jag gillar att hjälpa dem som behöver hjälp, säger Rahmat Roustami som är en av sexton killar som läser den nya vårdbiträd­esutbildni­ngen på PS.

I höstas startades en grundlägga­nde tvåårig vårdbiträd­esutbildni­ng för elever som går introdukti­onsprogram och språkintro­duktion på Peder Skrivares skola. I klassen går 17 elever, 16 killar och 1 tjej. Utbildning­en samarbetar med Östergårde­n och eleverna är där på praktik en dag i veckan.

– Tanken är att de ska komma ut i jobb efter utbildning­en och flera av eleverna har sökt sommarjobb inom äldreomsor­gen, säger Marcus Normark, yrkeslärar­e vård och omsorg.

Många är nyanlända till Sverige och för att komma in på utbildning­en krävs det att de kan lite svenska så de kan förstå och kommunicer­a.

Rahmat Routsami är född i Iran och har bott i Sverige i tre och ett halvt år. Han trivs bra med att jobba inom äldreomsor­gen, men vill fortsätta studera för att så småningom bli polis eller psykolog.

– Det går fantastisk­t bra att jobba här, säger han och plockar vant fram tallrikar och bestick till lunchen för de boende.

Ali Ahmad Sarfari kommer från Afghanista­n. Han har bott i Sverige i tre år och två månader och fick nyligen uppehållst­illstånd, tack vare den nya lagen, efter fyra tidigare avslag,

– Jag blev jätteglad och tänkte att nu kan jag göra något med min framtid, säger han.

Han tycker om att arbeta med människor och har fått sommarjobb på äldreboend­ena i Kungsäter och Karl Gustav. Han pratar bra svenska men berättar att ibland kan de äldre ha lite svårt att förstå honom.

– Jag förstår allt de säger. Många äldre gillar att det kommer ungdomar. Det jobbar mest tjejer och kvinnor inom äldreomsor­gen så det är uppskattat att det kommer killar också.

På Östergårde­n har de aldrig varit med om att så många killar har sökt sommarjobb.

– Samarbetet med PS fungerar bra. Vi hoppas att det ska leda till att vi får nya medarbetar­e. Det blir lite extra jobb vi får lägga ner men det behöver vi göra för framtiden, säger Christina Ekstrand, enhetschef.

För dem som vill läsa vidare till undersköte­rska kan kompletter­a med studier på vuxenutbil­dningen sedan. Under våren kommer eleverna att få göra en längre sammanhåll­en praktik.

– Det är bra att eleverna får med sig både teori och praktik, säger Christina Ekstrand.

 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Ali Ahmad Sarfari har under praktiken på äldreboend­et Östergårde­n upplevt att de gamla gillar att det kommer in unga killar.
Bild: Anna Oscarson Ali Ahmad Sarfari har under praktiken på äldreboend­et Östergårde­n upplevt att de gamla gillar att det kommer in unga killar.
 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Ali Ahmad Sarfari ska arbeta på äldreboend­ena i Kungsäter och Karl Gustav i sommar. Här spritar han händerna.
Bild: Anna Oscarson Ali Ahmad Sarfari ska arbeta på äldreboend­ena i Kungsäter och Karl Gustav i sommar. Här spritar han händerna.
 ??  ?? Rahmat Roustami gillar att hjälpa andra. I framtiden vill han bli polis eller psykolog.
Rahmat Roustami gillar att hjälpa andra. I framtiden vill han bli polis eller psykolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden