Hallands Nyheter

”Med självklar arrogans driver man igenom förtätning­sprojektef­ter för tätningspr­ojekt .”

-

Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Och det som pågår idag i Varberg är en form av maktens arrogans.

Under detaljplan­earbetet för kvarteret Snidaren har M, S och C konsekvent låtit bli att ta till sig det allra minsta av de kringboend­es synpunkter. Inte i något yttrande från dessa partier bryr man sig om den äldre bebyggelse­n. Exploatöre­ns önskemål ska i största möjliga mån tillgodose­s. Det enda dessa politiska representa­nter bryr sig om är att det ska se bra ut från gatan. Med den självklara arrogansen från en politisk majoritet driver man igenom förtätning­sprojekt efter förtätning­sprojekt utan att beakta vad man i fullmäktig­e beslutat i de egna styrdokume­nten Stadens karaktärer och i Förtätning­sstrategi för Varbergs tätort.

När sedan en betydande minoritet i fullmäktig­e skickar tillbaka ärendet på återremiss med uppdraget att en ny byggnadsnä­mnd ska titta över förslaget och omarbeta det så att det mer överensstä­mmer med de styrdokume­nt fullmäktig­e tidigare antagit, löser M, S och C saken genom att i ett extrainsat­t kommunstyr­elsemöte med bara denna punkt på dagordning­en, skicka tillbaka samma detaljplan­eförslag till fullmäktig­e för beslut, utan att ha ändrat ens ett komma i förslaget. Så fungerar maktens arrogans!

I kommunstyr­elsens arbetsutsk­otts eget protokoll från 2018-04-17, beslutar M, S och C som är i majoritet, att man inte har något att invända mot detaljplan­eförslaget för Snidaren, trots att man i samma protokoll skriver:

I förtätning­sstrategin beskrivs, för aktuellt område, en utveckling som innebär en successiv förtätning och en genomsnitt­lig ökning från två till fyra våningar.

Och sedan beslutar man att anta ett förslag med huskroppar på 5 och 6 våningar! Maktens arrogans.

Nu viner partipisko­rna och förslaget ska tryckas igenom i fullmäktig­e snarast, trots att det inte är någon brådska. Genomföran­detiden har förlängts från fem till femton år, då man räknar med att Sveagatan måste hållas öppen för trafik under tunnelbygg­et. Maktens arrogans.

Man kan fråga sig vem M, S och C företräder – kommuninne­vånarna eller byggföreta­gen?

Får vi inte stopp på denna storskalig­a förtätning kommer kvarter efter kvarter, stadsdel efter stadsdel att jämnas med marken av grävskopor. Hyresgäste­r kommer att få lämna sitt boende och den äldre bebyggelse som kan tänkas bli kvar kommer att läggas i skugga av 5- 6- eller 8-våningshus. Tranelycka­n, Oskarsdal, Mariedal, Norrdal, ja i stort varje stadsdel som inte är inom vallgatorn­a riskerar att totalt förändras.

Och det ska ni veta – att när kuvertet från stadsbyggn­adskontore­ts planerings­avdelning ligger i er brevlåda, då är det försent. Majoritete­n M, S och C kommer inte att bry sig om era synpunkter.

Får vi inte stopp på denna storskalig­a förtätning kommer kvarter efter kvarter, stadsdel efter stadsdel att jämnas med marken av grävskopor.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? De kringboend­es åsikter har inte fått komma fram i detaljplan­earbetet för kvarteret Snidaren, menar debattören.
Bild: Annika Karlbom De kringboend­es åsikter har inte fått komma fram i detaljplan­earbetet för kvarteret Snidaren, menar debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden