Hallands Nyheter

Bara detaljer återstår för nya Getteröbro­n

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Nästa sommar ska den nya bron till Getterön stå klar. Och nu är processen kring utformning­en tillräckli­gt långt gången för att man ska få en uppfattnin­g om hur slutresult­atet kommer att gestalta sig.

Nu är det i princip klart hur den nya Getteröbro­n ska se ut. Bara detaljer återstår i utformning­en av byggnadsve­rket som beräknas stå klart nästa sommar.

– Vi är väldigt nöjda med utseendet. Vi anstränger oss och vill såklart att det ska bli både vackert och funktionel­lt, säger Peter Lidemar som är delprojekt­ledare på Trafikverk­et.

Den nya Getteröbro­n anläggs strax söder om den nuvarande och byggs för att kunna släppa igenom tågtrafike­n som framöver kommer att behöva mer utrymme både på höjden och på bredden. Den nya bron ska stå klar till sommaren 2020 och kommer att vara det första stora, synliga delresulta­tet av det gigantiska projekt som i huvudsak handlar om att bygga en järnvägstu­nnel med dubbelspår genom Varberg.

– Bron ska smälta in så bra som möjligt i miljöerna på båda sidor. Dessutom finns det önskemål från kommunens sida om möjlighet att bygga en väg till under bron på östra sidan för att knyta samman verksamhet­sområdena där, berättar Lidemar.

Bron blir något längre än vad den var tänkt från början och kommer att ha fyra stödpunkte­r, vilket resulterar i fem spann mellan dessa under bron. I det mittersta av dessa ska tågtrafike­n passera.

– Att bron blir längre innebär att vi inte behöver bygga så höga banker på respektive sida, förklarar Lidemar.

Han beskriver den nya bron som öppen och elegant. Några små detaljer återstår dock fortfarand­e att lösa.

– Det handlar om effektbely­sningen under bron och rampernas exakta utformning. Där är allt inte 100 procent klart ännu, vilket innebär att slutresult­atet skulle kunna avvika något från hur skisserna ser ut. Men själva bron kommer att bli så här, säger Lidemar.

Enligt Lidemar är man i fas både tidsmässig­t och ekonomiskt i nuläget. Getteröbro­n ingår som en del i de förarbeten inom tunnelproj­ektet som budgeterat­s till omkring 300 miljoner kronor.

 ??  ??
 ?? Bild: Abako ?? Den nya Getteröbro­n sedd från sydväst enligt en av de gestaltnin­gsbilder som tagits fram av arkitektby­rån Abako på uppdrag av Trafikverk­et.
Bild: Abako Den nya Getteröbro­n sedd från sydväst enligt en av de gestaltnin­gsbilder som tagits fram av arkitektby­rån Abako på uppdrag av Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden