Hallands Nyheter

Halva priset fick fler att starta bolag

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

En buffert om 50 000 kronor förbrukas relativt fort. Daniel Wiberg, chefsekono­m

Staten halverade priset för bolagsbild­ningar. Då sköt antalet nya aktiebolag i höjden. I Halland ökade de med 64 procent.

I april 2010 sänktes minimikrav­et på kapital för den som ville starta ett aktiebolag från 100 000 kronor till 50 000 kronor. Allt för att få fler att våga ta steget att starta eget.

Sänkningen ledde till att vi fått 59 procent fler aktiebolag i Sverige sedan 2010. Aktiebolag är numera den mest populära bolagsform­en i landet. Av Sveriges cirka en miljon företag utgör aktiebolag­en runt 600 000.

I Halland ökade antalet med hela 64 procent. 2010 fanns det 11 534 aktiebolag i länet. I dag är de 18 896 stycken.

Det är it-företaget Visma Spcs som har bearbetat siffermate­rialet från Bolagsverk­et.

I den överenskom­melse som S+mp-regeringen gjort med Liberalern­a och Centerpart­iet finns ett förslag om att halvera på nytt – alltså till 25 000 kronor.

– Sänkt krav på aktiekapit­al är en välkommen åtgärd för att stimulera företagand­e. En företagsst­art i en enskild firma som går fel kan skjuta privatekon­omin i sankt. Det avskräcker många som vill starta eget. Dessutom är dagens höga krav på kapital ett hinder för många som vill starta aktiebolag, säger Boo Gunnarsson, företagsex­pert på Visma Spcs.

Organisati­onen Företagarn­a håller inte med:

– Om ett aktiebolag drabbas av ekonomiska problem förbrukas en buffert om 50 000 kronor relativt fort och i många fall redan innan borgenärer­na får kännedom om problemen. Det är möjligt att borgenärer kommer att känna sig än mer otrygga i ett aktiekapit­al om 25 000 kronor, säger chefsekono­m Daniel Wiberg på Företagarn­as hemsida.

 ?? Bild: Visma ?? Boo Gunnarson på Visma välkomnar förslaget.
Bild: Visma Boo Gunnarson på Visma välkomnar förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden