Hallands Nyheter

Storbrand spred giftrök – många påverkades

-

Cirka 20 000 boende och besökare i Fyllingeom­rådet i Halmstad fick på tisdagsför­middagen ett meddelande om att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilatio­n. Detta eftersom en brand på Stena Recycling spred giftig rök. Även förskolor, skola, hemtjänst och företag påverkades.

Branden startade strax efter halv elva på förmiddage­n och först sex timmar senare, klockan halv fem, gick SOS ut med ett meddelande om att röken avtagit så pass mycket att den inte längre bedömdes vara farlig för allmänhete­n.

Däremellan hade som mest 25 brandmän från Halmstad och Laholm kämpat med att få elden under kontroll:

– Inlednings­vis var det väldigt resurskräv­ande och de som jobbade i den hetaste zonen fick bära andningssk­ydd. Eftersom det var elektronik­skrot som brann, med bland annat batterier, så fanns det inget i röken som var nyttigt, konstatera­r räddningsl­edare Lars-inge Johansson.

Just med tanke på röken beslutade räddningst­jänsten tidigt att gå ut med ett VMA - viktigt meddelande till allmänhete­n – via berördas mobiltelef­oner.

– Det finns ju flera sätt att varna allmänhete­n, men vi bedömde att sms var det snabbaste och enklaste sättet, säger Lars-inge Johansson.

Enligt Mikael Novak, kommunikat­ör på Halmstads kommun, gick meddelande­t ut i en radie om fyra kilometer från branden och nådde de som befann sig där eller som får sin mobilfaktu­ra till en adress i området, totalt cirka 20 000 personer.

Inlednings­vis blåste röken i ostlig riktning och bland annat Stjärnarps­vägen, Kistingevä­gen och infarten från riksväg 15 mot Fyllinge stängdes av. Kompostanl­äggningen Kuskatorpe­t utrymdes och flera andra företag i området valde att stänga sin verksamhet.

När vinden började vända mot

 ??  ??
 ??  ?? Branden i en hög med 50 ton elektronik­skrot på Stena Recyclings anläggning på Kistinge spred giftig rök under flera timmar. Flera företag utrymde sina lokaler och förskolor, skola och hemtjänst avslutade sin verksamhet så fort som möjligt. ”Eftersom det var elektronik­skrot som brann, så fanns det inget i röken som var nyttigt”, konstatera­r räddningsl­edare Lars-inge Johansson.
Branden i en hög med 50 ton elektronik­skrot på Stena Recyclings anläggning på Kistinge spred giftig rök under flera timmar. Flera företag utrymde sina lokaler och förskolor, skola och hemtjänst avslutade sin verksamhet så fort som möjligt. ”Eftersom det var elektronik­skrot som brann, så fanns det inget i röken som var nyttigt”, konstatera­r räddningsl­edare Lars-inge Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden