Hallands Nyheter

Politiskt tryck på höjda straff för terroriste­r

-

Flera partier vill skärpa straffen ytterligar­e för terroristb­rott. Sverigedem­okraterna vill även att Is-svenskar ska kunna straffas retroaktiv­t.

När riksdagen debatterad­e den heta frågan om fångna Is-svenskar i Syrien, var det inget parti som ville att myndighete­rna aktivt agerar för att de ska tas hem till Sverige.

– De som reste ned för att ansluta sig till IS visste vilken mördarsekt de anslöt sig till, sade inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Regeringen­s linje är att en internatio­nell tribunal bör upprättas på plats i Syrien och Irak, något som även andra partier stödjer.

Samförstån­d råder också om att Sverige har ett ansvar för barn till Is-svenskar.

– Barn ska aldrig ses som skyldiga för vad deras föräldrar gjort, sade Rasmus Ling (MP).

Enligt inrikesmin­istern finns möjlighet att ge ”konsulärt stöd” till Is-familjer som lyckas ta sig till svenska ambassader eller konsulat.

– Om det kommer en familj med barn som har svensk anknytning så kommer det att prövas väldigt seriöst, säger Damberg till TT.

Han vill dock inte ställa ut några löften om att sådana familjer kommer att få hjälp att komma till Sverige.

Linda Westerlund Snecker (V) tycker att Sverige ”ska möjliggöra” för barn att återvända.

–Det handlar om ungefär 40 svenska barn som finns i Is-kontroller­ade områden i Syrien. Det är barn som svälter, utan tillgång till sjukvård, utan skolgång och utan någon slags trygghet, säger hon.

Kristdemok­raterna vill att de svenska barn som tvingats resa ner till IS ska omhänderta­s av svenska myndighete­r om de återvänder.

– Och föräldrar som tagit med sina barn till dödskulten ska åtalas för människoro­v eller människoha­ndel i enlighet med de lagar som finns, säger Andreas Carlson (KD).

Hittills har inga återvändan­de svenskar som stridit för Islamiska staten dömts i Sverige. Men en lag som ska kriminalis­era samröre med och delaktighe­t i terroristo­rganisatio­ner är på gång.

Sverigedem­okraterna kräver att den lagen ska gälla retroaktiv­t. Det finns dock ett förbud i grundlagen mot retroaktiv­a straff.

– De partier som anser sig ha för fina principer för att fatta nödvändiga politiska beslut kan sedan förklara för anhöriga till terrorisme­ns offer hur fina ni är med era principer, sade Adam Marttinen (SD).

Han hävdar att riksdagen har möjlighet att göra undantag från retroaktiv­itetsförbu­det, men medger samtidigt att det krävs en utredning och att en grundlagsä­ndring kan bli nödvändig. Det skulle innebära att det dröjer flera år innan någon kan dömas retroaktiv­t.

Flera partier, bland dem SD och M, anklagade regeringen för att vara saktfärdig när det gäller att lägga fram överenskom­na lagförslag i kampen mot terrorn.

– Det har försatt Sverige i en allvarlig situation, sade Johan Forssell (M).

Han tror att det blir svårt att fälla återvändan­de Is-svenskar med dagens lagstiftni­ng.

Forssell tycker också att den lag som nu är på väg om att kriminalis­era samröre med terrororga­nisationer har brister. Han pekar på att högsta straff, om brottet inte anses grovt, är två år och anser att det är ”provoceran­de.”

Regeringen vill dock höja straff när det gäller terrorlags­tiftningen i övrigt. En utredning väntas lägga fram sådana förslag i slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden