Hallands Nyheter

Fakta: Florian Henckel von Donnersmar­ck

-

ibland stannade maskinen medan vi letade pengar.

Never look away – den tyska originalti­teln är Werk Ohne Autor – utspelas under andra världskrig­et och ett par decennier därefter. Kurt är barn under krigsslute­t, han vill bli konstnär. Efter kriget växer han upp i Östtysklan­d där han blir hyllad konstnär i regimens tjänst. Han flyr till väst och utvecklar sitt konstnärsk­ap. I centrum för filmen står också hans förhålland­e med en ung kvinna – vars far har ett mörkt förflutet som nazist och som varit delaktig i händelser som drabbade Kurts familj.

Ett samtal med Donnersmar­ck om Never look away handlar mycket om konst och om konstens kraft och betydelse.

– Så fort som en regering vill bedöma vad som är konst blir det problem. Total frihet kan skapa kaos, men jag föredrar det framför motsatsen, att konsten inte är fri. Och jag är motståndar­e till Född: 1973 i Köln, Tyskland.

Bakgrund: Kommer från en adlig släkt och har växt upp i New York, Bryssel, Frankfurt och Berlin. Som ung studerade han ryska, filosofi, politik och ekonomi. Utbildad vid högskolan för film och tv i München. Hans första film, kortfilmen Dobermann blev överöst med priser.

Genombrott: Debutfilme­n De andras liv belönades med European Film Award för bästa film, bästa skådespela­re och bästa manus 2006, samt fick en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspr­åkiga film.

Flopp: Filmen The tourist med Angelina Jolie och Johnny Depp i huvudrolle­rna blev visserlige­n nominerad till tre Golden Globe-priser, men fick varken så fin kritik eller så många biobesökar­e som förväntat.

Aktuell med: Never look away som får svensk biopremiär den 15 mars. Den tävlade i kategorin bästa icke-engelskspr­åkiga film på årets Oscarsgala. den censur som orsakas av det politiskt korrekta, säger han och fortsätter:

– När man om en historisk film säger ”varför har du inga frigjorda kvinnor med”, eller när man menar att bara den som själv har varit med om någonting ska få göra film om det. Jag vill vara fri att skildra hur kvinnor inte är jämställda, jag vill inte höra ”det kan du inte göra, du är inte kvinna”.

Han konstatera­r att Never look away handlar om en människa som till sist måste förlita sig på det som finns inuti honom själv.

– Han kan inte lita på yttre tryck eller på snack om framgång. Om vi som arbetar som någon form av konstnärer ger oss in i jobbet för att tjäna pengar, då är vi dåraktiga. Det måste handla om att upptäcka oss själva, om att lita på våra instinkter och om att berätta om saker som vi ser dem.

 ?? Bild: Joel C Ryan ?? Florian Henckel von Donnersmar­ck fick sitt stora genombrott med filmen ”De andras liv”. Nu är han tillbaka med ”Never look away”.
Bild: Joel C Ryan Florian Henckel von Donnersmar­ck fick sitt stora genombrott med filmen ”De andras liv”. Nu är han tillbaka med ”Never look away”.
 ?? Bild: Caleb Deschanel/pressbild ?? Tom Schilling och Paula Beer i Florian Henckel von Donnersmar­cks film ”Never look away”.
Bild: Caleb Deschanel/pressbild Tom Schilling och Paula Beer i Florian Henckel von Donnersmar­cks film ”Never look away”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden