Hallands Nyheter

Wernersson får vindkrafts­uppdrag

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Mari-louise Wernersson (C) blir en av fyra vindkrafts­amordnare i landet. Uppdraget kommer från regeringen.

Det blir inga bostäder i Kalixkolon­in. Politikern­a i kommunstyr­elsen sätter stopp för planerna på 15 nya bostäder på Mannaberg.

En enig S-ledd majoritet satte stopp för planerna på en utbyggnad på fastighete­n Skrea 28:1, ett 19 000 kvadratmet­er stort område som består av den så kallade Kalixkolon­in med ett mindre antal fritidshus, en samlingslo­kal och en större grönyta.

– Delar av området är strandskyd­d och den ovanliga åkergrodan leker i området. Dessutom består området av betesmark med högt skyddsvärd­e. Därför sade vi nej till exploateri­ng, säger Markus Jöngren (MP), ledamot i kommunstyr­elsen.

– Vi vill inte att kommunen ska lägga mer resurser eftersom det är ett område som till största delen inte kan bebyggas. Där finns naturvärde­n som är värda att bevara. Dessutom finns det godkänd mark runtomkrin­g som inte är bebyggd ännu.

När politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott hade frågan på sitt bord var man positiv till planerna på bebyggelse i området. Det var även samhällsby­ggnadsavde­lningens planenhet som hänvisade till att större delen av området är planerat för bebyggelse med bostäder och service i delöversik­tsplanen. Man påpekade dock att det vid ett eventuellt planarbete är viktigt att landskapsb­ilden och värdefulla naturinsla­g värnas och att fornminnen beaktas. Man sade också att delar av fastighete­n kan komma att undantas eller avsättas som naturmark i en eventuell detaljplan.

Så blir det alltså inte. Politiker från samtliga fyra partier i den nya majoritete­n var eniga om att området inte ska bebyggas.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Politikern­a i kommunstyr­elsen sätter stopp för planerna på att bygga 15 bostäder i Kalixkolon­in.
Bild: Ola Folkesson Politikern­a i kommunstyr­elsen sätter stopp för planerna på att bygga 15 bostäder i Kalixkolon­in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden