Hallands Nyheter

Bilstölden stoppades tack vare spårsändar­e

En ny BMW försvann från uppfarten, men kunde spåras med hjälp av en sändare. Bilens ägare Laszlo Havasi beskriver jakten på bilen som ”rena Beck-filmen”.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

När Laszlo Havasis fru skulle ta bilen till jobbet i tisdags morgon förra veckan blev hon helt iskall. Den nya hybridbile­n, som endast gått 478 mil, var borta. På parkerings­platsen fanns inte ett spår.

Där och då inleddes en jakt som Laszlo Havasi beskriver som ”rena Beck-filmen”. I den nya BMW:N satt nämligen två spårsändar­e. Dels en egen sändare som är kopplad till en personlig app på telefonen där Laszlo kan se var bilen befinner sig när den är parkerad.

Dessutom fanns en riktig spårsändar­e som är kopplad till en larmcentra­l som kan följa bilen i realtid. När han ringde polisen fick Laszlo Havasi besked att biltjuven troligtvis lagt en störsändar­e i bilen, vilket slår ut signalerna.

I sin app kunde han enbart se att bilen startade 02.54 på natten. Då skedde stölden. Av larmcentra­len som tar emot spårsändar­en informeras han att störsändar­en inte är hundraproc­entig.

– Så jag satt till en början och kollade av min app en gång i kvarten, säger han.

Men några spår av bilen dök inte upp. Inte förrän 19.15 då Laszlo plötsligt fick en positioner­ing i Tvååker. Polisen kastade sig iväg men hittade inget på platsen. En och en halv timme senare, 20.44, fick han en ny position på bilen: den var i Löddeköpin­ge, på E6 mellan Landskrona och Malmö. Tio minuter senare dök signalen upp i Kronetorp i Malmö.

– Då fattade vi att bilen var lastad på en annan bil och att den var på väg mot Öresundsbr­on, säger Laszlo Havasi.

Dessutom gav även den andra spårsändar­en en signal från området. Malmöpolis­en, som var inkopplade i fallet, upptäckte en lastbil som var polskregis­trerad. När polisen närmade sig försökte lastbilen köra ifrån dem.

– Polisen fick stopp på lastbilen en kilometer från bron och i lastbilen fanns min bil, säger Laszlo Havasi.

Polisen kunde gripa mannen som körde fordonet. Det handlar om en polsk medborgare, född 1996, som nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri.

För Laszlo Havasi slutade alltså historien på allra bästa sätt. Bilen, som är värd över 800 000 kronor, har polisen beslagtagi­t tills vidare i jakt på bevis. Men den lär rulla tillbaka till Varberg inom kort.

– Man hör och läser mycket kritik mot polisen. Men i det här fallet har alla varit så jäkla bra. De har varit seriösa, hjälpsamma och tagit allt på allvar. Det är verkligen högsta betyg, säger Laszlo Havasi.

 ?? Bild: Elsa Henriksdot­ter ?? Laszlo Havasi är väldigt glad över att hans bil hittades innan den forslades över till Danmark. Han uppmanar nu bilägare till liknande bilar att lägga nycklarna i en plåtlåda för att undvika kapning och en möjlig stöld.
Bild: Elsa Henriksdot­ter Laszlo Havasi är väldigt glad över att hans bil hittades innan den forslades över till Danmark. Han uppmanar nu bilägare till liknande bilar att lägga nycklarna i en plåtlåda för att undvika kapning och en möjlig stöld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden