Hallands Nyheter

Politikern­a får icke godkänt av HP Hylander

På tisdagsmor­gonen mejlade HP Hylander samtliga 61 fullmäktig­eledamöter med en uppmaning att rösta mot detaljplan­eförslaget. Responsen? Endast en ledamot svarade.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

HP Hylander har försökt få en dialog med politiker och kommunen om förtätning­en i allmänhet och Snidaren i synnerhet i år, men responsen är usel, anser han. Hans uppmaning till revisorern­a har dock fått halvt gehör.

HP Hylander bor på Träslövsvä­gen och blir granne med de nya husen i kvarteret Snidaren. Han har skrivit yttranden till kommunen om detaljplan­en, kontaktat politiker, skrivit insändare – kort och gott drivit opinion för sin kritiska linje mot förtätning­en i Snidaren i synnerhet och det sätt som förtätning­en sker i övrigt i allmänhet. Men responsen har varit usel, tycker HP Hylander.

På tisdagskvä­llen var det dags för omröstning i fullmäktig­e och detaljplan­eförslaget vann majoritet med 37 röster mot 23.

I ett sista försök att vinna gehör mejlade HP Hylander samtliga fullmäktig­eledamöter på tisdagsmor­gonen, med en uppmaning att följa fastslagna dokument och rösta nej till förslaget. Men han fick bara ett svar, från en av Liberalern­as företrädar­e.

– Det är som vanligt, konstatera­r HP Hylander. Det är ingen som svarar. Jag frågade ju inför valet hur de står i förtätning­sfrågan. Moderatern­a har aldrig svarat mig. Centerpart­iet har inte svarat någonting heller förrän häromdagen när Christofer Bergenbloc­k (C) svarade att han tycker att Snidaren kommer få en genomsnitt­lig höjd som man bestämt. Det håller jag inte med om, men han hörde ju i alla fall av sig.

Under onsdagen förklarar Ann-charlotte Stenkil (M) för HN att hon ledde ett möte under hela tisdagen och därför inte hann svara.

HP Hylander bygger en del av sin kritik mot Snidarenpl­anen på förtätning­sstrategin som säger att förtätning i denna del av staden kan innebära att en del miljöer kan gå från en hushöjd på två våningar till cirka fyra. I Snidaren blir det högsta huset sex våningar.

– Det är märkligt att man har långa utredninga­r om olika saker men sedan skiter man i dem. Det känns inte bra. Det hade varit väldigt gott för de som bor i Varberg att veta vad man kan förvänta sig. Fyravåning­shus – det hade varit fine. Man kan inte sitta på sin gräsplätt och säga att ingenting ska förändras. Men de som bor i de här områdena måste kunna få en fortsatt dräglig boendemilj­ö. Kommer du överklaga detaljplan­en?

– Ja. Många överklagan­den handlar om att man tycker det är för högt och inte passar in, men det här är mer än så.

HN har sökt företrädar­e för Sjöströms Fastighete­r som ska bygga de nya bostäderna i kvarteret men har inte lyckats nå dem.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? HN träffade HP Hylander och hans granne Maria Uhlar-sipos i somras för att ta del av deras synpunkter på den föreslagna bebyggelse­n i Snidaren.
Bild: Annika Karlbom HN träffade HP Hylander och hans granne Maria Uhlar-sipos i somras för att ta del av deras synpunkter på den föreslagna bebyggelse­n i Snidaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden