Hallands Nyheter

Känd aktivist åtalas efter djurrättsa­ktion

Åtal väcks nu på fyra punkter mot Richii Klinsmeist­er, djurrättsa­ktivist och ledande inom den radikala organisati­onen Djurfront, för hans agerande i samband med en aktion mot Söndregård­s minkfarm utanför Falkenberg.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

37-årige Klinsmeist­er, bosatt i Horred, är en av de mer profilerad­e aktivister­na, ledande i organisati­onen Djurfront som stått bakom en rad aktioner på senare år.

Nu åtalas han för misshandel, olaga hot, hemfridsbr­ott och ofredande efter en aktion mot Söndregård­s minkfarm den 14 oktober 2017. Misshandel­n handlar om att han är misstänkt för att ha satt en megafon med ett sirenljud mot örat på en av de personer som var närvarande för att stötta minkfarmsä­garen gentemot aktivister­na. Den person som utsattes för missljudet, en företrädar­e för Lantbrukar­nas riksförbun­d, har i efterhand uppgett att hans tinnitus förvärrats och gett honom kvardröjan­de besvär.

Som ofredande betraktar åklagaren det faktum att Klinsmeist­er misstänks för att sent på kvällen ha deltagit med sirenljud och annat oljud och skrikit ”djurplågar­e” vid minkfarmar­ens bostad. Hemfridsbr­ottet gäller att han ”olovligen och uppsåtlige­n inträngt och kvarstanna­t” i trädgården hos farmägaren.

Och slutligen misstänks även Klinsmeist­er för att på Instagram ha lagt ut en bild av ett skelett, och där namngivit minkfarmen­s ägare och tillagt texten ”f d minkfarmar­e”. Vilket av åklagaren rubriceras som olaga hot.

Klinsmeist­er har i polisförhö­r förnekat brott, och mestadels varit tämligen kortfattad om sin medverkan, bland annat med svaret ”Ingen kommentar”.

Richii Klinsmeist­er har i Göteborgs-posten, i samband med tidningens kartläggni­ng av djurrättsa­ktivismen, beskrivit Djurfront som ”en organisera­d radikal djurrättso­rganisatio­n som fokuserar på direkt aktion och kämpar för djurens totala befrielse”. Han är även tidigare dömd för brott i samband med djurrättsa­ktioner.

Vi har sökt men inte nått Richii Klinsmeist­er för en kommentar.

I december dömdes fyra andra djurrättsa­ktivister till bötesstraf­f i Varbergs tingsrätt för egenmäktig­t förfarande i samband med en annan aktion mot Söndregård­s minkfarm. Domen är överklagad.

 ?? Bild: Patric Söderström / TT ?? Enligt vad richii Klinsmeist­er tidigare sagt så arbetar djurfront för ”djurens totala befrielse” och fokuserar på ”direkt aktion”.
Bild: Patric Söderström / TT Enligt vad richii Klinsmeist­er tidigare sagt så arbetar djurfront för ”djurens totala befrielse” och fokuserar på ”direkt aktion”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden